Liczba wyników: 12287
Doświadczanie objawów depresji, takich jak lęk, głęboki smutek i poczucie osamotnienia są dla zdrowia tak niszczące, jak palenie papierosów i otyłość, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Starsi mężczyźni, którzy czerpią dużą satysfakcję z życia seksualnego, cieszą się znacznie lepszym samopoczuciem psychicznym niż ich nieaktywni seksualnie rówieśnicy.
Utrzymująca się do listopada słoneczna pogoda mogła spowodować fałszywe wrażenie, że sezon infekcji jeszcze przed nami. Jednak jak podaje PZH tylko w ostatnim tygodniu listopada zanotowano już ponad 125 tysięcy zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Prawdziwy szczyt zachorowań nastąpi w miesiącach styczeń-marzec. To najwyższy czas, aby pomyśleć o skutecznej profilaktyce grypy, która może uchronić nas nie tylko przed zachorowaniem, ale przede wszystkim przed poważnymi powikłaniami grypy, a nawet zgonem.
Myśląc o zdrowej jamie ustnej najczęściej bierzemy pod uwagę zęby. Kierując się ich stanem i potrzebami wybieramy pastę oraz pojawiamy się regularnie u stomatologa. Tymczasem marząc o pięknym i śnieżnobiałym uśmiechu nie powinniśmy zapominać również o dziąsłach. Ich kondycja w dużej mierze decyduje o zdrowiu naszej jamy ustnej. Jak o nie dbać i co powinno nas zaniepokoić, jeżeli chodzi o ich stan?
Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić?
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Myśląc o noworocznych postanowieniach, nie ograniczajmy się jak zwykle do rzucania palenia i drastycznej diety odchudzającej. Warto pamiętać, by na liście znalazły się przede wszystkim te postanowienia, które będą długotrwałą inwestycją w zdrowie i pomogą cieszyć się dobrym samopoczuciem przez cały następny rok.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
W ciągu ostatniego ćwierćwiecza ilość przypadków demencji wzrosła ponad dwukrotnie. Obecnie choroba stanowi piątą główną przyczynę śmierci i przewiduje się, że będzie coraz poważniejszym problemem ze względu na starzenie się wielu społeczeństw na całym świecie.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią