Liczba wyników: 4905
5 grudnia w sali Oratorium Marianum Uniwersytetu Wrocławskiego odbędzie się uroczyste otwarcie Biblioteki Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego. Program spotkania obejmuje m.in. multimedialną prezentację książnicy oraz koncert Orkiestry kameralnej Państwowej Szkoły Muzycznej im. R. Bukowskiego pod dyrekcją Artura Wróbla. Oficjalnego otwarcia Biblioteki Cyfrowej dokona rektor prof. Leszek Pacholski.
Główny Urząd Statystyczny przeprowadził badania wykorzystania technologii informacyjno-telekomunikacyjnych w przedsiębiorstwach sektora niefinansowego i finansowego oraz w gospodarstwach domowych. Wyniki tych badań pokazały, że prawie we wszystkich dziedzinach życia społecznego i gospodarczego można zauważyć wzrost wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjno-telekomunikacyjnych.
Klienci ogarnięci szaleństwem robienia świątecznych zakupów często zapominają o zdrowym rozsądku. Kupują dużo, szybko i nie zastanawiając się, nad kondycją portfeli.
Blogi, czyli internetowe pamiętniki cieszą się zainteresowaniem nie tylko młodych użytkowników sieci. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Associated Press (AP) również starsi internauci chętnie piszą o sobie, a jeszcze chętniej czytają o innych.
Jest wiele powodów, dla których ludzie spędzają większość czasu w domu izolując się od innych. Najczęściej postępują tak osoby chore, zranione przez los, przekonane o swojej inności. Samotność może być przejściowa, jednak dla wielu osób, szczególnie w starszym wieku, staje się sposobem na życie. Trzeba jednak wiedzieć, że spędzanie czasu w samotności może być świadomym wyborem, a nie stanem na jaki jesteśmy skazani. Ponadto, jeśli nie odpowiada nam taki status quo, jego zmiana zależy tylko od nas.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
Z analiz stanu odżywienia pacjentów, które zostały przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w chwili wypisu pacjenci mają niedobory masy ciała. Niedożywienie pojawia się po przyjęciu do szpitala u 30 procent prawidłowo odżywionych chorych, a u 70 procent pacjentów niedożywionych w chwili przyjęcia, ulega dalszemu pogłębieniu w czasie pobyt w szpitalu - pisze "Życie Warszawy".
Nadeszła jesień, wraz z nią wahania temperatur i słoty. Przy takiej pogodzie organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje. Stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także jesienią i zimą cieszyć się dobrym zdrowiem.
Coraz poważniejszym problemem stają się w Polsce takie choroby jak miażdżyca, otyłość i nadciśnienie. Wszystkie te dolegliwości są ze sobą powiązane, a receptą na ich uniknięcie jest prawidłowe odżywianie się. Jednak mimo stosunkowo wysokiej świadomości zagrożenia, niewielu z nas robi cokolwiek, aby zabezpieczyć się przed tymi chorobami.
Plamka żółta to niewielkich rozmiarów punkt umiejscowiony na siatkówce oka, będący największym skupiskiem czopków - światłoczułych receptorów siatkówki. Terminem Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD) określa się związane z wiekiem zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej, będące jedną z najczęstszych przyczyn całkowitej utraty wzroku. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób po 65 roku życia.