Liczba wyników: 5711
Kiedy się utknie w korku, stoi w długiej kolejce w supermarkecie, czeka, aż ktoś odbierze telefon słuchając powtarzającej się melodii, przestaje na przystanku nawet do kilkudziesięciu minut, irytacja jest nieunikniona. Dzisiejszy świat na każdym kroku dostarcza bodźców, które sprawiają, że trudno trzymać nerwy na wodzy.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parującej, aromatycznej kawy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z ilości dostępnych na rynku rodzajów tego magicznego napoju? Czy kawa bezkofeinowa jest równie smaczna i różnorodna? I czy moda na eko objęła również tę grupę produktów?
Chociaż prawie co drugi Polak przy wyborze pasty do zębów kieruje się jej właściwościami, to tylko 11% badanych zapoznaje się z jej składem, również podanym na opakowaniu - wynika z badania przeprowadzonego w ramach programu Laboratorium Vademecum.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Każdy chciałby odłożyć starość „na później". Niewielu spieszy się z jej przywitaniem, bo zwykle oznacza nieodwracalne zmiany, z którymi trudno się pogodzić. Dotyczy to m. in. nowego wizerunku. Stąd tak znaczna popularność wszelakich terapii obiecujących zachowanie młodego wyglądu. Upływ czasu jest nieuchronny, ale na warunki jego przebiegu ma się pewien wpływ, warto z tego skorzystać.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Zaufanie Polaków i reszty Europejczyków do zawodów nie różnią się znacznie od siebie. Nadal na czele rankingu są strażacy i przedstawiciele zawodów medycznych. Niezmiennie politycy plasują się na ostatniej pozycji, nie ufamy też przywódcom związkowym. Polacy bardziej niż inni Europejczycy ufają dziennikarzom i doradcom finansowym, mniej natomiast lekarzom, meteorologom i... duchownym.
Pacjenci interesujący się laserową korekcją wad wzroku mają wiele wątpliwości i pytań. Część z nich to kwestie poruszane praktycznie przy każdym badaniu.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym układu odpornościowego, hormonalnego i nerwowego. Dostarczają najwięcej energii: 1 gram tłuszczu to 9 kcal.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu