Liczba wyników: 5446
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.
Niedawno informowaliśmy o korzyściach płynących ze spożywania brązowego ryżu. Jednak nowe badania nie tylko potwierdzają dobroczynny wpływ brązowego ryżu, ale wręcz odradzają sięganie po białą odmianę.
Analitycy w laboratoriach ArcaVir stale badają dużą liczbę próbek nowego szkodliwego oprogramowania. Tendencja pojawiania się kolejnych zagrożeń stale wzrasta co zgodnie potwierdzają specjaliści z dziedziny bezpieczeństwa komputerowego na całym świecie.
Jak wynika z badań przeprowadzonych w Texas AgriLife Research, substancje znajdujące się w śliwkach i brzoskwiniach mogą stanowić naturalny lek na najbardziej złośliwy typ raka piersi.
Rady dotyczące zdrowego żywienia, nowe mody dietetyczne, pokazy kulinarne, zaburzenia układu pokarmowego i choroby... apetyt na wiadomości związane z żywnością wydaje się być nienasycony. Obecnie dostępna jest nowa publikacja Komisji Europejskiej, która ma pomóc społeczeństwu lepiej zrozumieć, czym jest "żywność funkcjonalna" oraz dowiedzieć się więcej na temat unijnych inicjatyw naukowych w tej dziedzinie.
Znacząca grupa przedsiębiorców utrzymuje plany zwiększania zatrudnienia - wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Badawczy Randstad i TNS OBOP. Po fali wiosennego entuzjazmu odczuwalne jest pewne ostudzenie opinii dotyczących możliwej znaczącej poprawy kondycji gospodarczej, jednak według przedsiębiorców kryzys wydaje się być już za nami.
Wiadomo już, że znaczna ilość tkanki tłuszczowej wokół brzucha związana jest z wyższym ryzykiem chorób serca. Teraz okazało się, że ma ona również wpływ na zwiększone prawdopodobieństwo demencji.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu