Liczba wyników: 12641
Zaledwie jeden uraz głowy skutkujący wstrząśnieniem mózgu może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
Nawet jeśli twój wskaźnik masy ciała jest na odpowiednim poziomie, możesz doświadczyć większego ryzyka chorób serca. Wszystko zależy od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej wokół brzucha.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Czy rozumiemy jak wygląda życie naszych rodziców czy dziadków, starszych znajomych lub sąsiadów? Jakie problemy napotykamy opiekując się niesamodzielnymi seniorami? Jak wyobrażamy sobie własną starość? W ramach kampanii Zrozumieć starość opracowano specjalne badanie „Polacy a starość”, które sprawdzi co wiemy o seniorach i ich potrzebach oraz w jaki sposób się o nich troszczymy.
19 kwietnia obchodzimy 75. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim – pierwszego powstania miejskiego w okupowanej Europie i największego zbrojnego zrywu Żydów podczas II wojny światowej.
Szkliwo zębów to najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Spełnia bardzo ważne zadanie: chroni wnętrze zęba przed działaniem bakterii oraz czynnikami zewnętrznymi. Ta bardzo twarda powłoka chroni pod jednym warunkiem: o ile nie ma ubytków. A te mogą się pojawić, gdy o zęby nie dbamy.
Chcociaż powszechny dostęp do Internetu ułatwia nam zdobywanie wiedzy, pewne nieuzasadnione naukowo przekonania dla wielu ciągle pozostają w mocy. Inne opinie z kolei zyskują nagle ogromny rozgłos jako obalające dotychczasowe poglądy, tymczasem ich realna zasadność jest nikła. Przejrzyj listę pięciu popularnych mitów.
Każdego roku ponad 10 mln osób na świecie, z czego prawie 60 tys. w krajach Unii Europejskiej, w tym około 7 tys. w Polsce dowiaduje się, że ma gruźlicę. Choć dzięki postępowi medycyny gruźlica z choroby dziesiątkującej społeczeństwa stała się chorobą uleczalną, jednak wciąż stanowi zagrożenie dla zdrowia. Między innymi dlatego, że wzrasta odsetek chorych zapadających na jej lekooporną odmianę.
Kieliszek wina do obiadu z kontrahentem, szampan by opić sukces, szklanka whisky, aby odpocząć po ciężkim dniu pracy – taki tryb życia, choć wygląda całkiem niewinnie, może doprowadzić do poważnych kłopotów. Pijemy, by zrekompensować sobie stres, dodać odwagi i zapomnieć o codziennych obowiązkach. Problem ten coraz częściej dotyczy ludzi o wysokiej pozycji społecznej, ze świetnym wykształceniem i dobrą pracą. Jak rozpoznać chorobę i skutecznie walczyć z nałogiem?
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią