Liczba wyników: 5038
Na cukrzycę choruje około 5 % Polaków, jak podkreślają specjaliści niezwykle ważnym elementem walki z tą chorobą jest samokontrola. W zrozumieniu choroby oraz w nauczeniu się życia z nią pomóc mają Cukrzycowe Centra Edukacji Lilly.
Pozostawanie zdrowym w wieku pięćdziesięciu kilku lat w dużym stopniu zależy od nas samych. Poczucie wyobcowania, utrata energii, kłopoty z pamięcią mogą stanowić oznaki procesu starzenia się. Nie muszą być jednak nieodwracalnymi symptomami dojrzałego wieku, istnieją sposoby na zachowanie młodości, jednym z nich jest – jak pisze William Keyser na 55-alive.com – poprowadzenie własnego biznesu.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Chorujący na raka trzustki Patrick Swayze czuje się coraz lepiej.
Wtedy nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką. Przyczyny takiego stanu są bardzo różne. Podstawowym czynnikiem wpływającym na przeciążenie stawów, a w konsekwencji na ich obrzęk, jest otyłość. Szczególnie dotyczy to stawu biodrowego oraz kolanowego.
Wyniki badań dotyczących świadomości Polaków w zakresie profilaktyki zdrowtnej są niepokojące, ponad połowa z nas uważa, że jest zdrowa i nie musi poddawać się badaniom kontrolnym. Wśród powodów nie kontrolwania zdrowia pojawia się także brak czasu, oraz bark wiedzy na temat tego gdzie można je wykonać.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Choroba ta dotyka zwykle osoby po 50- tym roku życia, często jej konsekwencją jest utrata wzroku.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Prawidłowa i szybka diagnoza znacząco zwiększa szanse na pokonanie choroby. Amerykańskim naukowcom udało się opracować nowatorską metodę wykrywania chorób serca.
Pieczywo to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu, dobrze, jeśli przynajmniej cześć zjadanego pieczywa wyprodukowana została z maki pełnoziarnistej.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią