Liczba wyników: 7309
Siła, z jaką podaje się rękę, może być wskazaniem długości życia.
Funkcjonowanie umysłowe człowieka ma niepodważalny wpływ na jakość naszego życia. Z wiekiem tempo przetwarzania informacji w układzie nerwowym maleje, pamięć zawodzi, pojawiają się problemy z koncentracją i szybkością reakcji. Jak zachować sprawność intelektualną w podeszłym wieku opowiada lek. med. Ewa Jakubowicz - Kierownik Oddziału Dziennego dla Seniorów Scanmed Multimedis.
Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Choroba Alzheimera to postępujące, neurodegradacyjne schorzenie i najpowszechniej występująca forma demencji. Skutkuje utratą lub znacznym upośledzeniem pamięci, myślenia, orientacji, zdolności oceny sytuacji. Wokół choroby narosło wiele nieprawdziwych przekonań, które warto wyjaśnić. Oto kilka podstawowych faktów i mitów na ten temat.
Bracia Jonathan i Christopher Nolan i fizyk Kip Thorne ożywiają na ekranie najbardziej śmiałe teorie naukowe, by nie tylko porwać nas w podróż do innej galaktyki, ale przede wszystkim opowiedzieć historię o tacie i córce.
Janek Bratek to chłopak o złotym sercu. Szczery, lojalny, pomocny - na swoją zgubę, niestety. Ta jego dobroć przez całe życie ściąga na niego same kłopoty.
Gdy głęboki sen jest zakłócony przez trudności z oddychaniem, zaburzeniom ulec może zdolność do zapamiętania lokalizacji i kierunków.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu