Liczba wyników: 5131
W większości krajów Unii Europejskiej społeczeństwa podlegają procesowi starzenia się, dlatego jednym z priorytetów państw członkowskich jest aktywizacja zawodowa osób dojrzałych.
Tej zimy na stok wybiera się niemal 4 miliony Polaków. Chociaż nasze góry nie mogą zagwarantować nam świetnych warunków do jazdy, aż ponad 50 proc. narciarzy, wybiera się w tym roku na narty lub snowboard właśnie do Polski – tak wynika z sondażu przeprowadzonego przez instytut Pentor na zlecenie redakcji dwumiesięcznika „Nasza piękna Polska”.
Jesienna i zimowa pogoda sprzyja powstawaniu infekcji – zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Wychłodzenie organizmu spowodowane długim przebywaniem na mrozie, wdychanie zimnego powietrza, przemarznięcie, przemoknięcie oraz niedostosowanie ubioru do warunków pogodowych sprawiają, że o przeziębienie nietrudno.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Gazeta Wyborcza opublikowała wyniki sondażu dotyczącego opinii Polaków na temat starości. Wynika z niego, że nadal jesteśmy narodem bardzo konserwatywnym, szczególnie jeśli chodzi o stosunek do pań po 60-tce.
Jak uznała Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization), cukrzyca jest chorobą społeczną, stanowi jedno z najniebezpieczniejszych schorzeń cywilizacyjnych i dlatego propagowanie profilaktyki oraz podjęcie odpowiedniej terapii stanowi priorytet środowisk medycznych. 14 listopada ustanowiono Światowym Dniem Walki z Cukrzycą.
U osób wysokim ciśnieniem, które niedostatecznie długo śpią, notuje się podwyższone ryzyko chorób serca i zawału, można przeczytać na łamach Archives of Internal Medicine.
Jak wynika z badań, Polacy stawiają zdrowie na pierwszym miejscu w hierarchii wartości. Jednak wbrew deklarowanej wiedzy, poświęcają mu zbyt mało czasu. Siedzący tryb życia, brak regularnych ćwiczeń oraz złe odżywianie i brak witamin w codziennej diecie bywają częstą przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia oraz braku sił witalnych.
Internautki nie ufają obietnicom producentów kosmetyków, z jakimi spotykają się w mediach. Źródłem postrzeganej jako rzetelna wiedzy o produktach oraz rekomendacji są dla nich inne konsumentki. Wpływ na zakup produktu ma zaś postrzeganie marki jako przyjaznego i otwartego eksperta - wynika z testu serwisów producentów przeprowadzonego przez agencję Symetria.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu