Liczba wyników: 1198
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy. Tymczasem wg danych epidemiologicznych aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych jest nadciśnienie tętnicze. Częstość jego występowania rośnie wraz z wiekiem. Diagnostyka oraz leczenie tej dolegliwości wśród seniorów wymagają indywidualizacji postępowania – mówi prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz,z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wystartowała 6 edycja kampanii „W trosce o seniorów”. Tym razem pod patronatem Polskiego Towarzystwa Urologicznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Kampanię wspiera Halina Frąckowiak, która dzieli się swoją receptą na czerpanie radości ze zwykłej codzienności.
W ciągu ostatnich pięciu lat zaszły wyraźne zmiany w postrzeganiu grup zagrożonych wykluczeniem społecznym, napotykających największe trudności i ograniczenia w społeczeństwie – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. O ile pięć lat temu do czynników w największym stopniu zagrażających wykluczeniu społecznemu najczęściej zaliczano biedę, bezrobocie i bezdomność, o tyle obecnie najczęściej wymieniana jest niepełnosprawność, natomiast w drugiej kolejności bieda, a w trzeciej starszy wiek i bezdomność.
Niemal 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu – wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku.
Klon kojarzy się głównie z syropem klonowego i pięknymi jesiennymi liśćmi. Okazuje się, że tym pięknem może się z nami podzielić - ekstrakt z liści tego drzewa pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Im więcej masz okazji, by przebywać na zewnątrz, tym lepiej dla twojego zdrowia. Okazuje się, że dłuższe regularne pobyty na świeżym powietrzu mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, i innych problemów zdrowotnych.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Wśród polskiego społeczeństwa wciąż krąży mit dotyczący niezdrowej wody w kranie. Większość uważa, że nie nadaje się do picia, tymczasem w wielu miejsca jest lepsza niż ta z butelki…