Liczba wyników: 940
Katar w czasie alergii jest wynikiem reakcji na substancje, które dla przeciętnej osoby nie są niebezpieczne, ale organizm alergika traktuje je jako szkodliwe i uruchamia mechanizmy obronne. Błona śluzowa nosa reaguje obrzękiem i znacznie zwiększa się produkcja wydzieliny, początkowo wodnistej, później, gdy upośledzeniu ulega działanie układu śluzowo – rzęskowego, katar może stać się gęsty i utrudniać oddychanie.
Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
Zażywana przez pacjentów z cukrzycą metformina może mieć wiecej zastosowań - z badań na zwierzętach wynika, że może sprzyjać długowieczności.
Rodzynki są świetnym dodatkiem i do deserów i do innych potraw. Warto je jednak uwzględniać w jadłospisie nie tylko ze wzgledu na smak, ale i liczne właściwości prozdrowotne oraz przeciwstarzeniowe.
Syrop klonowy, słodki dodatek do wielu produktów, bardzo popularny w USA i Kanadzie, może wspomóc leczenie choroby Alzheimera, mówią badacze z Uniwersytetu w Toronto.
Objawy alergii mogą naprawdę dać się we znaki, ale nie tylko odpowiednie leki mogą pomóc je osłabić. Określona dieta także pomoże ograniczyć intensywność symptomów.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom. Z badań wynika, że osoby w starszym wieku z niedoborem tych witamin mają znacznie wyższe prawdopodobieństwo pęknięcia lub złamania biodra.
Osoby, które cieszą się dobrym wzrokiem zazwyczaj nie zwracają uwagi na potencjalne zagrożenia, mogące skutkować pogorszeniem jakości widzenia. Niestety, kiedy pojawia się problem z widzeniem, często konieczne jest zastosowanie szkieł kontaktowych lub okularów. Warto więc zastanowić się wcześniej, co zrobić, aby ograniczyć ryzyko pogorszenia się wzroku i jak cieszyć się jego dobrym stanem jak najdłużej.
Naukowcy z Northwestern University of Evanston odkryli związek między niedoborem witaminy D i agresywnym rakiem prostaty.