Liczba wyników: 1231
Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu sięgamy po leki przeciwbólowe, które niestety tylko na chwilę uśmierzają ból. Skutecznym ratunkiem dla ścięgien, tkanek i stawów jest natomiast ortopedia regeneracyjna, która poprzez zabiegi stymulujące naturalne procesy naprawcze wspomaga odbudowę chorych tkanek i umożliwia szybszy powrót do aktywności. Czym różni się ortopedia regeneracyjna od klasycznej?
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Choroby cywilizacyjne stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Spośród nich na szczególną uwagę zasługują choroby układy krążenia. Główną przyczyną przedwczesnych zgonów w Europie jest choroba niedokrwienna serca, często nazywana choroba wieńcową. Istnieje szereg badań, pozwalających na diagnostykę choroby niedokrwiennej serca. Ważne miejsce zajmują badania z wykorzystaniem izotopów promieniotwórczych.
Dla pacjentów chorych na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, sposób odżywiania się zaś jednym z pomocnych w tym elementów. Nowe badania pokazały, że w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 1 skuteczna w tym zakresie może być dieta niskowęglowodanowa.
Wystartowała kolejna edycja kampanii Warsaw Press „W trosce o seniorów”. Tym razem patronat merytoryczny objął Instytut Żywności i Żywienia. Partnerem medialnym Kampani jest Senior.pl.
Długi weekend może sprzyjać wylegiwaniu się, ale nie warto zbyt długo posypiać nawet w wolne dni. Dłuższy sen nie jest wówczas dobry dla serca.
Stephen Hawking, najbardziej rozpoznawany naukowiec na świecie, miał wiele do powiedzenia nie tylko o Wielkim Wybuchu i czarnych dziurach. Oto zarys poglądów brytyjskiego fizyka na najróżniejsze tematy, od istot pozaziemskich po największą tajemnicę wszech czasów.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Posiłki podawane w szpitalach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.