Liczba wyników: 884
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Zima to niełatwy czas dla skóry stóp, ponieważ narażona jest na duże zmiany temperatury, nadmierne wysuszenie i przegrzanie, przemoczenie, a nawet przemrożenie.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Kluczową kwestią jest nie lekceważenie kłopotów z oczami i unikanie czynników, które mogą osłabiać wzrok i powodować dolegliwości oczu. Oto kilka z nich.
Soda oczyszczona ma wiele różnych zastosowań. Chociaż w ciągu ostatnich kilkudziesięciu powstały rozmaite wyspecjalizowane produkty, które chętnie stosujemy w gospodarstwie domowym, soda może wykonać szereg z tych zadań i to o wiele taniej.
Czosnek jest naturalnym sojusznikiem w walce z różnymi szkodnikami i stanowi silny naturalny lek na różne dolegliwości. Co prawda jego intensywny zapach bywa dla niektórych trudny do zniesienia, ale korzyści z jego stosowania zarówno w kuchni, jak i szerzej pojętym gospodarstwie domowym są znaczne. Poniżej kilka niezwykłych zastosowań czosnku.
Klimakterium nie jest chorobą, ale wiąże się z pewnymi problemami, z którymi kobiety w „okresie przekwitania” muszą się mierzyć na co dzień. Światowy Dzień Menopauzy i Andropauzy, który jest obchodzony 18 października to doskonały pretekst, aby o tym przypomnieć. Święto zostało ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Międzynarodowe Towarzystwo Menopauzy (IMS).
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
Oswajanie starości, poprawa komfortu życia osób starszych – pomimo chorób i efektów upływu lat – to główny cel, który stawiają sobie organizatorzy kampanii społecznej „Zdrowi Wiekowi”, która została zainaugurowana wczoraj. Akcja adresowana jest przede wszystkim do osób, które mają pod opieką starszych rodziców czy krewnych.
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.