Liczba wyników: 519
Powszechne przekonanie, że mężczyznom jest łatwiej się odchudzać nie jest bezzasadne. Okazuje się, że panowie rzeczywiście szybciej tracą na wadze.
Jeśli chodzi o słodycze, któż mógłby im się oprzeć? Zapewne niewielu. Okazuje się jednak, że mężczyznom łatwiej niż kobietom jest powstrzymać się od spożywania swoich ulubionych, acz nierzadko niezdrowych, potraw.
Kto z nas nie marzy o egzotycznych wakacjach, zwłaszcza w środku szarej, polskiej zimy? Wielu z nas rekompensując sobie to nierealne marzenie, sięga po dostępne w każdym markecie i warzywniaku soczyste pomarańcze, słodkie mandarynki i dojrzałe banany. Mało kto zastanawia się jednak, jak to możliwe, że te tropikalne owoce, pokonały w transporcie tysiące kilometrów, a wyglądają tak, jakby dopiero co zerwane zostały z drzewa.
Niezbędnym kulinarnym atrybutem Wigilii w polskich domach i jednym z dwunastu dań jest z całą pewnością czerwony barszcz. Danie nie tylko tradycyjne, ale i zdrowe.
Przed telewizorem i monitorem komputera spędzamy coraz więcej czasu, zwłaszcza gdy jesteśmy już na rencie czy emeryturze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów. W czasie, gdy media te są coraz bardziej dostępne, łatwo wpaść w sieci tzw. konsumpcjonizmu medialnego czyli bezmyślnego pochłaniania treści. Może więc warto zadbać o to, by czas spędzony na surfowaniu w sieci czy przed telewizorem nie był czasem zmarnowanym, ale wartościowym? O swój rozwój można przecież zadbać nawet oddając się rozrywce. Internet i telewizja nie muszą być – i nie są - jedynie źródłem "taniej rozrywki".
Odchudzanie polega na ograniczeniu spożycia energii poniżej zapotrzebowania organizmu. Energię potrzebną do normalnego funkcjonowania organizm czerpie wówczas ze "spalania" zapasów zgromadzonych w postaci tłuszczu. Najbardziej korzystne i skuteczne jest powolne tracenie tkanki tłuszczowej. Sami musimy zdecydować, czy chcemy chudnąć szybciej kosztem większych wyrzeczeń dietetycznych, czy wolniej, ale przy mniejszych ograniczeniach ilości spożywanych kalorii.
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
"Podczas jubileuszowej, piątej edycji festiwalu po raz kolejny będziemy mogli powrócić do wspomnień o zaginionym żydowskim świecie. O świecie tym nikt nie pisał tak pięknie jak Isaac Bashevis Singer, któremu dedykujemy ten festiwal" - powiedziała na konferencji prasowej w Warszawie dyrektor festiwalu Gołda Tencer. Impreza rozpocznie się 6 września.
Choroby układu krążenia dotyczą wielu Polaków, warto jednak pamiętać, że przebyty zawał serca czy leczenie się na nadciśnienie nie muszą ograniczać naszej aktywności życiowej i zawodowej.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami