Liczba wyników: 837
Po sukcesie kontynuacji minisezonu "Przez 24 godziny", stacja Fox zdecydowała się wrócić do kolejnego kultowego serialu. Będzie nim "Z archiwum X".
Boże Narodzenie to czas, w którym notorycznie sobie pobłażamy. Można jednak korzystać z wszystkich uroków świątecznego okresu bez większego wpływu na zdrowie i talię. Oto kilka wskazówek.
Sezon zimowych wojaży właśnie startuje – widać to w sklepach ze sprzętem narciarskim, widać też na ulicach. Reklam, promujących bajeczne, polskie bądź zagraniczne kurorty, nie brakuje. Polacy bombardowani są kolorowymi folderami i kuszącymi zdjęciami. Problem polega na tym, że dla przeciętnego Polaka zimowy wypad to luksus, na który nie może sobie pozwolić. Liczby mówią same za siebie.
W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego.
Świąteczny czas kojarzy się z odpoczynkiem, rodzinnymi spotkaniami, prezentami i... stołami uginającymi się od bożonarodzeniowych potraw. Warto więc pamiętać o umiarze w zakresie raczenia się gwiazdkowymi przysmakami - objadanie się świątecznymi daniami nie tylko zagraża sylwetce, jest też szczególnie ryzykowne dla diabetyków.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Różnica wieku w związku od zawsze wzbudza liczne kontrowersje – zwłaszcza, gdy jest naprawdę spora i przekracza kilkanaście lat. Dla niektórych osób obawa przed potępieniem społecznym albo – ujmując rzecz delikatniej, przed brakiem akceptacji jest tak duża, że rezygnują oni z rodzącego się uczucia. Czy słusznie?
Przełom października i listopada to w wielu miejscach na świecie okres medytacji nad zagadnieniem śmierci oraz wspominania tych, którzy odeszli. Jedni obchodzą Halloween, inni Dzień Zmarłych, ale wszyscy mierzą się wówczas ze strachem i śmiercią w bardziej lub mniej poważny sposób.
Diety proteinowe działają naprawdę szybko – pierwsze efekty w postaci spadku masy ciała można zaobserwować już po kilku dniach. W opinii osób, które stosowały takie diety, nie powodują one również uczucia głodu. Jednak czy wszystkie diety tego typu są bezpieczne i pozwalają na trwałą utratę nadmiaru kilogramów?
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami