Liczba wyników: 2122
Nowe badanie z udziałem setek tysięcy ludzi pokazuje, że większe ilości słodkich napojów w diecie oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Taki związek dotyczył zarówno produktów z dodatkiem cukru, jak i tych sztucznie dosładzanych.
Nie warto przesiadywać w fotelu - im dłużej tak właśnie spędzasz czas, tym bardziej zagrażają ci różne choroby, w tym te przewlekłe, a także przedwczesna śmierć.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Lato coraz częściej obfituje w upały, więc warto szczególnie zadbać o to, by nasz organizm był dobrze nawodniony. Kolejne łyki wody nie sprawią, że dostarczysz orgnizmowi odpowiedniej ilości płynów.
Jeśli chcesz się dobrze mieć w każdym wieku, zadbaj o swój jadłospis. Bez tego nie możesz liczyć na odpowiednie funkcjonowanie organizmu, szczególnie na starość.
Niektóre leki dają takie efekty uboczne, które uniemożliwiają bezpieczne prowadzenie samochodu. Zawsze czytaj ulotki środków, które zażywasz.
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) to wieloletnia roślina powszechnie występująca w Europie, Azji i północnej Afryce. Chińczycy od wieków stosują jej suszone liście w termopunkturze, tradycyjnej technice leczenia poprzez oddziaływanie ciepłem na odpowiednie punkty na ciele. Bylica jest też dość powszechnie wykorzystywana jako środek pobudzający trawienie i wspomagający menstruację. Sądzi się, że zioło pomaga również w depresji i łagodzi napięcie.
Wiele napisano już o negatywnym wpływie izolacji na stan zdrowia. Ustalono np., że osoby żyjące w samotności częściej umierają z powodu chorób serca, zapadają na demencję czy choroby psychiczne. To nie wszystko. Brak towarzystwa ma również wpływ na kości starszych kobiet.
Wystarczy przesunąć pory posiłków na wcześniejsze i skrócić ogólny czas jedzenia, by stracić na wadze, mówią badacze z Pennington Biomedical Research Center.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".