Liczba wyników: 9200
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, organizowany przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy przy wsparciu Światowej Organizacji Zdrowia, jest ogólnoświatową akcją poświęconą tematowi cukrzycy, prowadzoną 14 listopada. W tym roku obchodzimy go pod hasłem „Cukrzyca u dzieci i młodzieży”.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.
Holenderski skrzypek André Rieu spełnił największe marzenie Anthony'ego Hopkinsa - wykonał jego utwór podczas koncertu w Wiedniu. Hopkins nie tylko występuje w filmach, ale i od wielu lat komponuje muzykę. Jakiś czas temu gwiazdor napisał utwór "And The Waltz Goes On" z myślą o André Rieu. W sobotę 2 lipca skrzypek zaprezentował dzieło na scenie wraz ze swoją orkiestrą.
Nowe technologie na dobre zadomowiły się w naszym codziennym życiu i co rusz odkrywamy, jak mogą nam ułatwiać wykonywanie różnych zadań, równocześnie jednak coraz więcej dowiadujemy się o ich wpływie na nas samych i okazuje się, że mogą mieć związek z rozwojem pewnych zaburzeń. Najnowszy problem chirurdzy plastyczni określili jako „snapchat dysmorfia", czyli rozpaczliwe dążenie do takiego wyglądu, jaki udaje się uzyskać dzięki aplikacjom, które filtrują nasze zdjęcia.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Paluch koślawy zwany także halluksem to częsta deformacja dużego palca u stopy. Paluch przemieszcza się uciskając na drugi palec co może spowodować jego zwichnięcie. Rosnące zgrubienie na nienaturalnie wygiętym palcu, nie tylko wygląda nieestetycznie i utrudnia kupienie wygodnych butów, ale przede wszystkim boli – przy chodzeniu i uprawianiu sportu.
W trakcie kontroli prowadzonych w zeszłym roku na zlecenie UOKiK skontrolowano prawie 5,5 tysiąca partii różnych produktów: mleka i jego przetworów, produktów z mleka koziego i owczego, mięsa i przetworów mięsnych, jaj, miodu, przetworów owocowych i warzywnych oraz oliwy z oliwek. Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej wzbudziło 5 proc. sprawdzonych produktów spożywczych - były one zafałszowane.
Cukrzyca – to słowo wśród wielu osób wywołuje strach. Nawet sami diabetycy odczuwają obawy, że insulinoterapia łączy się z trudnościami i pogorszeniem jakości życia. Brak leczenia może natomiast skutkować poważnymi problemami z sercem, wzrokiem, nerkami, a także może prowadzić do udaru mózgu. Jak powinno wyglądać skuteczne leczenie cukrzycy?
TNS OBOP zbadał społeczną świadomość w zakresie przewlekłej choroby nerek (PChN), dializoterapii i powikłań nefrologicznych w cukrzycy. Badanie dowiodło bardzo niskiej świadomości polskiego społeczeństwa w obszarze profilaktyki i leczenia chorób nerek oraz nefrologicznych powikłań w cukrzycy.