Liczba wyników: 640
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
Pozwala zapanować nad poczuciem głodu i wilczym apetytem. Dzięki błonnikowi kasza, gdyż o niej mowa, pozwala na prawie bezkaloryczne wypełnienie żołądka. Niestety w dalszym ciągu niewielu z nas sięga po kasze w codziennym menu. Takie codzienne wybory żywieniowe nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. O skutkach odejścia od zaleceń piramidy żywieniowej i wykluczania z diety kasz opowiada dietetyk Katarzyna Foszner, ekspert kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Jedzenie w naczyniu o tym samym kolorze, co posiłek, a w tym innym odcieniu niż stół, obrus lub podkładki, może pomóc schudnąć. Wszystko dlatego, że pozwala to zmniejszyć porcje, a przez to dostarczyć mniej kalorii.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Nie przesiaduj przed telewizorem czy ekranem komputera, częściej wstwaj i ruszaj się - jeśli zbyt długi czas spędzasz siedząc, silniej grożą ci różnorodne choroby, co najmniej czternaście.
Która włoska dynastia pokochała pierożki dyniowe? Jakie danie tak zachwyciło dramaturga z Katanii, że krzyczał z radości? Oto trzy propozycje na wakacyjne przyjęcia ze znajomymi i rodziną. Zabłyśnij nie tylko pysznymi daniami, ale też anegdotkami na ich temat!
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?