Liczba wyników: 1337
Nazywany jest „oliwką północy” i po ulepszeniach już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I jest od niej dużo tańszy.
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Czerwona i łuszcząca się skóra to nie jedyny efekt słonecznych poparzeń. Skutki mogą pojawić się nawet po latach – zniszczona i niejędrna skóra, a także nowotwory. Sprawdź, jak uchronić się przed poparzeniami i co robić, żeby minimalizować ich skutki.
Odpowiedni poziom nawodnienia organizmu to podstawa zdrowego stylu życia. Nawet najdoskonalsza dieta, dopracowany do perfekcji plan treningowy oraz dobór najlepszych kosmetyków nie przyniosą oczekiwanych efektów, jeśli nie dostarczymy do naszego organizmu odpowiedniej ilości wody.
Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
Chociaż utrata włosów wydaje się problemem typowo męskim, to zmaga się z nim także wiele kobiet. Lekarze wymieniają dziś nawet 21 najczęstszych przyczyn łysienia u kobiet, wliczając w to m.in. choroby tarczycy, nadmiar witaminy A, ciążę, a nawet depresję.
Wirusowe zapalenia wątroby nadal stanowią ogromne wyzwanie dla zdrowia publicznego. Z powodu zapaleń wątroby oraz powikłań zakażenia - marskości wątroby lub nowotworu - co roku umiera około 1,4 mln osób na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia postawiła sobie za cel zmniejszenie tej liczby do poziomu 400 tys. rocznie przed 2030 rokiem. Niestety o swojej chorobie wie mniej niż 5% zakażonych, dlatego jednym z pierwszych kroków, jakie warto podjąć, jest diagnostyka osób z grup ryzyka.
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć?
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Preparaty wypełniające w zdecydowanej większości oparte są na kwasie hialuronowym. Jest to substancja naturalnie występująca w naszej skórze, a jej głównym zadaniem jest wypełnienie tkanki oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. O tym dlaczego to właśnie zabiegi z wykorzystaniem kwasu hialuronowego są obecnie jednymi z najpopularniejszych opowiada dr n. med. Krzysztof Jakubowski, certyfikowany lekarz medycyny estetycznej.