Liczba wyników: 2160
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Osoby pozostające w nieszczęśliwym małżeństwie mają wyższe ryzyko problemów z układem krążenia.
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Wyższy poziom optymizmu wiąże się z dłuższym życiem - dotrwaniem do co najmniej 90-tych urodzin, odkryto na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Statyny określa się mianem cudownego leku; od czasu ich zatwierdzenia w latach 80-tych są przepisywane dziesiątkom milionów ludzi, by zapobiegać zawałowi serca i udarowi mózgu. Jak się okazuje jednak, leki te mogą przydawać dodatkowych korzyści, w tym tych związanych ze zdrowiem psychicznym. Teraz okazało się, że mają wpływ na ryzyko depresji.
Otyłe osoby, którym udało się schudnąć dzięki operacji bariatrycznej, mają o 32 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka i o 48 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka w porównaniu z ludźmi z otyłością, którzy nie poddali się takiemu zabiegowi.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Próbujesz się zrelaksować, ale zmagasz się z nasilonym stresem i negatywnymi myślami? Wielu ludzi ma takie doświadczenia i utworzono na nie nowe określenie: „stresslaxing".
Kanadyjscy lekarze trafili dwa lata temu na pierwsze strony gazet, ponieważ „przepisywali" spędzanie czasu na świeżym powietrzu, na łonie natury. Takie zalecenia uzasadniano tym, że jak pokazały badania, ludzie, którzy spędzali co najmniej dwie godziny na łonie natury tygodniowo, poprawili swoje zdrowie i samopoczucie. Teraz na Drexel University zbadano, w jaki sposób poczucie związku ze światem przyrody wpływa na różnorodność diety oraz ilość owoców i warzyw w jadłospisie.