Liczba wyników: 6741
Podczas oscarowej gali w tradycyjnym „In Memoriam" oddano cześć zmarłym w ubiegłym roku gwiazdom Hollywoodu. Wspomniano m. in. Jamesa Gandolfiniego, Shirley Temple Black, Philipa Seymoura Hoffmana i krytyka filmowego Rogera Eberta.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
To problem zdrowotny, który najczęściej dotyka kobiety w okresie przekwitania. Przyczyną wypadania macicy, bo o tej dolegliwości mowa, jest nadmierne obniżenie narządów rodnych, co jest konsekwencją jednego lub kilku porodów naturalnych. Co zrobić, gdy lekarz postawi taką diagnozę? Jak przebiega proces leczenia schorzenia i jakie mogą być skutki bagatelizowania wypadania macicy?
Film "Grawitacja" zdominował Oscary, zwyciężając w siedmiu kategoriach. Główna nagroda Akademii Filmowej trafiła do twórców obrazu "Zniewolony. 12 Years a Slave"
Jak co roku tuż przed wręczeniem Oscarów, w Hollywood rozdano najmniej pożądane nagrody w świecie filmu, czyli Złote Maliny. W tym roku najwięcej statuetek zgarnęły produkcje "Movie 43" i "1000 lat po Ziemi". Złotą Malinę otrzymała także Kim Kardashian.
Osoby, które nie jedzą mięsa, cechują się średnio o 7 mm Hg niższym ciśnieniem skurczowym i o 5 mm Hg niższą wartością ciśnienia rozkurczowego.
W porównaniu do dzieci młodszych ojców, latorośle starszych mężczyzn są znacznie bardziej narażone na szereg zaburzeń psychicznych, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie JAMA Psychiatry.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.
Obywatele Unii Europejskiej muszą przygotować się na podniesienie swoich kwalifikacji cyfrowych. Wymusza to na nich rozwój Internetu, który powoli przenika wszystkie dziedziny życia stwarzając nowe zawody i modyfikując stare. Według szacunków Komisji Europejskiej do 2020 r. aż 90 proc. miejsc pracy będzie wymagało e-umiejętności.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?