Liczba wyników: 12168
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Implantacja urządzenia kardiologicznego to ważny moment w życiu pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Jak na co dzień funkcjonować z wszczepionym urządzeniem: co wolno, a czego lepiej unikać z wszczepionym kardiowerterem-defibrylatorem (ICD), stymulatorem serca (IPG), urządzeniem do terapii resynchronizującej (CRT), stosowanymi w terapii różnego rodzaju arytmii?
Wprawdzie od pewnego czasu „w modzie" są produkty odtłuszczone, warto dołączyć do diety także te w wersji pełnotłustej. Dotyczy to przynajmniej nabiału - z nowych badań wynika, że mleczne artykuły o niezmienionej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko chorób, które zwykle rozwijają się w starszym wieku.
Szczepienia przeciw grypie są najskuteczniejszą ochroną przeciw grypie oraz zapobiegają jej niebezpiecznym powikłaniom. Wzrost poziomu wyszczepialności byłby korzystny dla zdrowia Polaków i wpłynąłby pozytywnie na budżet państwa. To również pierwszy sezon grypowy, w którym osoby powyżej 65 r.ż. będą mogły skorzystać z refundowanych szczepionek przeciw grypie.
Zastosowanie technik radioizotopowych w diagnostyce chorób serca pozwala na precyzyjne i bezpieczne wykrycie schorzeń układu sercowo-naczyniowego już na bardzo wczesnym etapie rozwoju choroby. Jest przy tym dobre dla pacjenta i efektywne kosztowo.
Wrześniowa pogoda przypomina bardziej letnią niż jesienną, ale i tak zmiany temperatury oraz o wiele chłodniejsze niż lipcowe poranki i wieczory sprzyjają przeziębieniom, w tym rozwojowi kaszlu. Zobacz, jakie leki są skuteczne na tę dolegliwość.
Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.
Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.
Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne, herbata szczyci się bardzo długim i imponującym CV. W ciągu kilku tysięcy lat wielokrotnie przekonała nas o swoim kojącym i regenerującym wpływie na nasze ciało, a także psychikę. Przypominamy więc najważniejsze zdrowotne właściwości herbaty towarzyszącej nam każdego dnia.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu