Liczba wyników: 10568
Reglarne picie kawy pomaga uchronić się przed stanami zapalnymi.
HDL, czyli tzw. dobry cholesterol, jest szczególnie potrzebny dla poprawy pamięci osób powyżej 60 lat.
3 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień dla Ucha i Słuchu (ang. International Day for Ear and Hearing).
160 tys. ton złota już wydobyła ludzkość – szacuje agencja Reutera. Niektórzy twierdzą, że to za mało i złota już wydobyliśmy 2,5 mln ton. Skąd te rozbieżności? Część złota może mieć postać tylko tzw. „papierową”.
Jest niezbędna do odczuwania smaku, przełykania i trawienia pokarmów, zapobiega chorobom jamy ustnej, neutralizuje działanie kwasów i bakterii, odświeża oddech, a nawet stanowi narzędzie diagnostyczne – takie obowiązki ma ślina. Jeśli twoje ciało produkuje jej zbyt mało i wnętrze twoich ust przypomina pustynię, rośnie ryzyko wielu niebezpiecznych powikłań. Czym jest suchość jamy ustnej?
Promieniujące do kończyn bóle kręgosłupa, nerwobóle, bóle spowodowane urazami mięśni, więzadeł czy chorobą zwyrodnieniową stawów – to sygnały, że nasze ciało potrzebuje pomocy fizjoterapeuty. Rehabilitacja odpowiednio dobrana do typu schorzenia potrafi zdziałać cuda i szybko stawia na nogi. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze placówki rehabilitacyjnej, jakimi cechami powinien wyróżniać się dobry fizjoterapeuta i wreszcie jaka metoda rehabilitacji będzie dla nas najbardziej odpowiednia?
Cynk to ważny mikroelement pełniący w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji, począwszy od wpływu na odporność, stan skóry, włosów i paznokci, płodność do wspomagania odbierania bodźców smakowych i węchowych, procesów uczenia się i zapamiętywania.
Akademia Węży już po raz 6. ogłosiła nominacje do swoich nagród. Węże to wyróżnienia przyznawane za „filmowe potknięcia” w polskim kinie. O tytuł najgorszego filmu minionego roku rywalizować będą: „#wszystkogra”, „Gejsza”, „Historia Roja”, „Kobiety bez wstydu” i „Smoleńsk”. Nagrody przeznaczane są przez kapitułę skupiającą osoby zajmujące się szeroko rozumianą kulturą.
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.