Liczba wyników: 11969
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Chyba każdy z nas zapytany o to, czy należy dbać o wzrok, udzieliłby odpowiedzi twierdzącej. Jednak zdarza się, że w rzeczywistości nie przykładamy specjalnej uwagi do profilaktyki dobrego widzenia, a często nawet nieświadomie utrwalamy nawyki, które mogą zaszkodzić naszym oczom.
Odra jest chorobą o bardzo wysokiej zaraźliwości. Towarzyszą jej liczne powikłania (w tym ostre zapalenie mózgu) prowadzące nawet do śmierci. Według szacunków WHO odra powoduje 10% wszystkich zgonów, wywołanych różnymi przyczynami, wśród dzieci poniżej 5 roku życia. Tym samym stanowi ósmą z kolei przyczynę zgonów na świecie. Odra rozprzestrzenia się, choć mamy na nią szczepionkę. Dlaczego tak się dzieje?
Muzyka nie tylko łagodzi obyczaje, pomoże też trzymać się ustalonych treningów. Regularna aktywność fizycznie pomaga zaś zapobiegać chorobom serca i udarom
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Po pierwsze nie szkodzić – to jedna z naczelnych zasad etycznych w medycynie. Powinna ona dotyczyć również masek antysmogowych, które przecież są stworzone po to, aby nas chronić. Ale czy rzeczywiście zawsze tak jest? Jak powinniśmy ich używać, aby przypadkiem nie zaszkodziły naszemu zdrowiu?
Dotychczasowy podział cukrzycę typu 1 i 2 może nie być adekwatny - uczeni uważają, że istnieje 5 rodzajów tej choroby.
Wśród wielu osób panuje przekonanie, że mróz zabija wirusy. Łagodne zimy to według nich powód licznych zachorowań na przeziębienie lub grypę. A jest wręcz odwrotnie! Wirusy preferują niższe temperatury – to właśnie wysokich nie lubią. Skąd się wziął ten mit? Jak chronić się przed wirusami? Jakie metody leczenia stosować?
Regularne jedzenie ryb może mieć związek z niższym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.