Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania niski poziom potasu

Liczba wyników: 5711

  • Błonnik rozpuszczalny pomoże pozbyć się tłuszczu [© Tobif82 - Fotolia.com]

    Błonnik rozpuszczalny pomoże pozbyć się tłuszczu

    2011-07-06

    Widoczna „tu i ówdzie” tkanka tłuszczowa przeszkadza jej właścicielom najbardziej, ale to „ukryty” w ciele tłuszcz stanowi większe zagrożenie. Trzewna tkanka tłuszczowa otacza ważne organy i chroni je. Jednakże, jeśli ma się jej zbyt wiele, może powodować poważne problemy zdrowotne.

    Tagi: błonniknadwagaotyłośćwarzywaowoceowies

  • Polska jak USA: jesteśmy za karą śmierci [© Alexey Klementiev - Fotolia.com]

    Polska jak USA: jesteśmy za karą śmierci

    2011-07-03

    Od dwudziestu trzech lat nie wykonuje się w Polsce kary śmierci, a od września 1998 roku jej orzekanie nie jest formalnie możliwe ze względu na zmiany w ustawodawstwie, które nie uwzględnia takiego rozwiązania. Niemniej większość Polaków (61%) opowiada się za możliwością stosowania kary śmierci za najcięższe przestępstwa, a jedna trzecia (34%) wyraża sprzeciw - wynika z sondażu zrealizowanego przez CBOS. W Polsce proporcje zwolenników i przeciwników kary śmierci są bardzo zbliżone do rejestrowanych w społeczeństwie amerykańskim.

    Tagi: kara śmierciwyrokkaraprzestępstwo

  • Śródziemnomorska dieta zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera [© Marco Mayer - Fotolia.com]

    Śródziemnomorska dieta zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera

    2011-07-02

    Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.

    Tagi: Alzheimerchoroba Alzheimerademencjadietadieta śródziemnomorskaoliwa z oliwekantyoksydantyczerwone winomiażdżycakwasy tłuszczoweomega-3nowotwór

  • Cztery zmiany ciśnienia krwi w ciągu życia [© nyul - Fotolia.com]

    Cztery zmiany ciśnienia krwi w ciągu życia

    2011-07-01

    Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Jednostkę Rady Badań Naukowych ds. Zdrowia przez Całe Życie i Starzenia się University College w Londynie sugerują, że na czterech etapach życia człowieka następują zmiany w ciśnieniu krwi.

    Tagi: ciśnienie krwinadciśnieniemenopauzadietastarzenie się

  • Dlaczego Polacy piją za mało? [© Carsten Meyer - Fotolia.com]

    Dlaczego Polacy piją za mało?

    2011-06-30

    Podczas wakacji łatwiej nam dbać o regularne spożywanie płynów, a tym samym o prawidłowe nawodnienie organizmu. Niestety, często po powrocie z urlopu i rozpoczęciu codziennych intensywnych zajęć zapominamy o regularnym piciu napojów. Jak wynika z badań MillwardBrown przeprowadzonych na zlecenie firmy Coca-Cola, tylko 36% Polaków docenia wagę problemu i wie, ile płynów dziennie należy wypijać. Niewielu z nas jest świadomych, że nawet lekkie odwodnienie (ok. 1% masy ciała) może negatywnie wpływać na nasze zdolności psychomotoryczne - obniżać samopoczucie, powodować bóle głowy, zmęczenie, a także pogorszenie koncentracji i pamięci.

    Tagi: wodanawadnianienapojeodwodnienie

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • Konserwanty - zło konieczne, czy wygoda? [© Pumba - Fotolia.com]

    Konserwanty - zło konieczne, czy wygoda?

    2011-06-29

    We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.

    Tagi: konserwantykonserwowanie żywnościprodukty spożywczeazotanyazotynysiarczynydwutlenek siarkibenzoesanykwas sorbowy

  • Gdy BMI oznacza nadwagę... [© Orange Line Media - Fotolia.com]

    Gdy BMI oznacza nadwagę...

    2011-06-29

    Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.

    Tagi: nadwagaotyłośćBMIchoroby sercanadciśnieniecukrzyca typu 2

  • Herbata pomocna w walce z rakiem [© Asli Demirkan - Fotolia.com]

    Herbata pomocna w walce z rakiem

    2011-06-28

    Anty-rakotwórcze działanie czarnej herbaty zostało potwierdzone i wyjaśnione przez nowe badania. Herbata, zarówno jej najpopularniejsza odmiana, jak i te rodzaje, które niedawno zostały „odkryte" w naszym rodzimym kraju, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Teraz uczeni zbadali, jaki związek tego popularnego napoju wspomaga niszczenie i kurczenie się komórek nowotworowych.

    Tagi: nowotwórherbataczarna herbatazielkona herbataherbata oolongrak piersi

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie [© Igor Sinitsyn - Fotolia.com]

    Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    2011-06-28

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.

    Tagi: otrębyotręby owsianebłonnikkulinaria