Liczba wyników: 5731
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Stres i zaniepokojenie zwiększają ryzyko zachorowania na zespół jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS).
Otyłość może okazać się w przyszłości jednym z najważniejszych polskich problemów społecznych. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nadwaga przestała być już tylko kwestią estetyki, a stała się powszechną chorobą, która dotyka coraz większy odsetek naszego społeczeństwa. Dietetycy biją na alarm.
"Nieszczęścia chodzą parami", okazuje się, że problemy zdrowotne również, szczególnie w przypadku ludzi starszych. Jak się okazuje, nadwątlone zdrowie osoby starszej ma znaczący wpływ na samopoczucie jej partnera.
Warto zastanowić się nad ujęciami swojej przeszłości. Co przychodzi na myśl najczęściej? Czy są to reminiscencje z rodzinnych wakacji, czy też wspomnienie jakiejś utraconej szansy? Nowe badania wykazały, że ludzie, którzy pamiętają dobre rzeczy z przeszłości, są szczęśliwsi od tych, którzy rozpamiętują negatywne wspomnienia i emocje.
Nefropatia cukrzycowa (nephropatia diabetica) to uszkodzenie nerek stanowiące powikłanie cukrzycy. Dokładna przyczyna nefropatii cukrzycowej jest nieznana, ale uważa się, że niekontrolowane wysokie stężenie cukru we krwi prowadzi do rozwoju uszkodzenia nerek, zwłaszcza, gdy jednocześnie pacjent cierpi na nadciśnienie. W niektórych przypadkach historia medyczna rodziny może również odgrywać pewną rolę. Nie u wszystkich osób z cukrzycą rozwija ta choroba.
Temperatura nie niższa niż 55°C – to nie prognoza pogody na najbliższy weekend, ale zalecenia dotyczące zapłonu podpałek do grilla. U progu "sezonu grillowego" Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcja Handlowa radzą, na co zwrócić uwagę wybierając urządzenia do grillowania.
Według nowego badania seniorzy spożywający wysokie dawki medykamentów stosowanych w leczeniu choroby tarczycy mają wyższe ryzyko złamań.
Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Naukowcy z Instytutu Badań nad Dobrami Wspólnymi im. Maxa Plancka (MPI) w Niemczech odkryli, że człowiek pomaga bliźniemu w takim wymiarze, w jakim są altruistyczni inni ludzie. W skrócie, pierwsze wrażenie odgrywa decydującą rolę w tym, czego się spodziewamy od innych osób i bardzo trudno jest je zmienić.