Liczba wyników: 4835
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Woda jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, dlatego zasoby wodne organizmu powinny być stale uzupełniane. Odpowiednie nawodnienie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i urody. Korzystnie wpływa na cerę oraz hamuje proces starzenia się organizmu.
Codzienne obowiązki zawodowe i rodzinne, szybkie tempo życia przyczyniają się do tego, że stres stał się powszechnym komponentem naszego życia. Umiejętność radzenia sobie ze stresem jest więc niezbędna. Odpowiedni zbalansowany ruch, wypoczynek i dieta mogą stanowić doskonały program antystresowy.
W chwili osiągnięcia wieku 40 – 55 lat, mężczyźni doświadczają zjawiska podobnego do kobiecej menopauzy. Jednak w przeciwieństwie do kobiet nie ma u nich jasnego sygnału takiego jak np. ustanie menstruacji, mówiącego o początkach przekwitania. Wspólny i występujący u obojga płci jest spadek poziomu hormonów: estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn. Zmiany zachodzące w ciele mężczyzny są stopniowe i mogą im towarzyszyć zmiany nastroju, zmęczenie, utrata energii, zmniejszenie pędu seksualnego oraz fizycznej aktywności.
Chorzy na nieuleczalną do tej pory chorobę AMD (Age-related Macular Degeneration - zwyrodnienie plamki żółtej), niebawem będą mogli zażywać specyfik o nazwie Lucentis, który- według przeprowadzonych badań może ocalić wzrok około 90 procentom osób cierpiących na to schorzenie. Dotychczasowe metody leczenia polegające, między innymi na korygowaniu laserem, czy też terapii fotodynamicznej, jedynie blokowały rozwój choroby.
Naukowcy odkryli, że upadki mężczyzn w podeszłym wieku mogą być spowodowane niskim poziomem testosteronu. Podejrzewają ponadto, że może być też sprawcą innych problemów zdrowotnych.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Osoby po przebytym zawale serca będą otrzymywać darmowy suplement rybiego oleju, tak postanowił Government’s National Health System. Pacjenci będą otrzymywać receptę na suplementy zawierające tłuszcze kwasowe z grupy omega. Ma to na celu zapobieganie dalszym zachorowaniom. Decyzją tą Wielka Brytania zbliżyła się do innych zachodnich krajów np. Włoch gdzie osobom po przebytym zawale dostają to uzupełnienie diety przy opuszczaniu szpitala.
Chcąc zdrowo się odżywiać, wielu ludzi eliminuje z diety tłuszcze. Jednak nie wszystkie mają negatywny wpływ na zdrowie - bez niektórych nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Wyeliminowanie na przykład niskonasyconych kwasów tłuszczowych może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.