Liczba wyników: 4969
Prawdą jest, ze na stan naszego zdrowia pracujemy przez całe życie, jednak nawet w dojrzałym wieku nie jest za późno na zmianę szkodliwych nawyków.
Jest jednym z najstarszych i najwartościowszych napojów świata. W Chinach znana od ponad 4500 lat. W chińskiej medycynie zielona herbata jest podstawą niemalże każdej tradycyjnej terapii. Chińczycy używają jej do leczenia zaburzeń trawiennych, rozstrojów żołądka, zatruć alkoholowych, a także bólów głowy, zaburzeń koncentracji czy kłopotów ze wzrokiem.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, ważne jest nie tylko to czy nasza dieta i styl życia prowadzą do nadwagi, ale i to w jaki sposób tyjemy.
Wzbogacenie codziennej diety o tran pochodzący z wątroby dorsza może pozwolić na ograniczenie ilości przyjmowanych leków.
Być może znaleziono rozwiązania niektórych problemów starzejących się społeczeństw – Komisja Europejska zdecydowała o wdrażaniu specjalistycznego programu badawczo-innowacyjnego „Ambient Assisted Living” (AAL), co można oddać po polsku jako system mający zapewnić komfortowe funkcjonowanie osób starszych w społeczeństwie informacyjnym.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Sen jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia, szczególnie dla kobiet- wynika z przeprowadzonych przez naukowców z Północnej Karoliny.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu