Liczba wyników: 5597
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Anty-rakotwórcze działanie czarnej herbaty zostało potwierdzone i wyjaśnione przez nowe badania. Herbata, zarówno jej najpopularniejsza odmiana, jak i te rodzaje, które niedawno zostały „odkryte" w naszym rodzimym kraju, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Teraz uczeni zbadali, jaki związek tego popularnego napoju wspomaga niszczenie i kurczenie się komórek nowotworowych.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Związek z młodszym partnerem lub partnerką czy może z równolatkiem? Co lepsze? Niestety, na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od związku. Niemniej w naszej kulturze funkcjonują pewne ogólnie przyjęte „prawdy" dotyczące wieku partnerów, na podstawie których można budować swoje oczekiwania co do związku.
Kolejne badanie wspierają znane już ustalenia - witamina D pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Tym razem dowiedziono, że może być pomocna w powstrzymaniu rozwoju choroby dziąseł.
Często powtarzane i rozpowszechniane przekonania wydają się być prawdziwe, jednym z przystosowań umysłu jest bowiem internalizowanie i branie za pewnik tego, co stale utrwalane. Tymczasem prawda może być zupełnie inna. Warto zweryfikować popularne mniemania na temat możliwości naszych umysłów i sposobów ich funkcjonowania.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu