Liczba wyników: 12168
Probiotyki mogą także wykazywać skuteczność w terapii uzupełniającej leczenie zaburzeń psychicznych. „Psychobiotyki” mają działanie przede wszystkim w stanach depresyjnych i lękowych, a także w profilaktyce efektów stresu, o czym warto przypomnieć przy okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, który obchodzimy 10 października.
Profilaktyka i propagowanie zdrowego stylu życia mają ogromny wpływ na funkcjonowanie człowieka. Szczególnie, kiedy pod uwagę weźmiemy delikatny i niezmiernie istotny w naszym życiu narząd wzroku. Wzrok jest zmysłem, który prowadzi nas przez życie. Regularne wizyty u specjalisty, odpowiednia dieta i duża świadomość - sprzyjają zapobieganiu różnego rodzaju schorzeń oczu. 11 października 2018 roku obchodzimy Światowy Dzień Wzroku (World Sight Day). Jest to doskonała okazja, by pomyśleć o wizycie kontrolnej u okulisty.
Jakkolwiek nie da się całkowicie powstrzymać rozwoju zmarszczek, a ich ilość oraz czas powstania ma istotny związek z genami, jednakże styl życia również w niemałym stopniu wpływa na stan naszej skóry. Sprawdź, jak może zmniejszyć widoczność oznak starzenia się.
Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.
Na POChP chorują najczęściej osoby w wieku średnim (po 40. roku życia) i podeszłym, ponieważ zwykle sięga się po papierosy w młodości, a pierwszych objawów choroby można się spodziewać po kilkunastu latach ekspozycji na czynniki niszczące układ oddechowy. Najnowszą formą leczenia jest natomiast terapia trójlekowa – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Śliwiński, Kierownik II Kliniki Chorób Płuc w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie, prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc.
Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i korzystniejsze dla naszego zdrowia smakołyki. W ten sposób przygotujemy rarytasy wolne od niezdrowych dodatków i stanowiące połączenie naszych ulubionych smaków.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.
Od września 2017 roku do końca sezonu grypowego w naszym kraju odnotowano 47 zgonów z powodu grypy i zarejestrowano przeszło 5 mln przypadków zakażeń. W sezonie 2013/2014 było ich o ponad połowę mniej (około 2 mln), a w dopiero co rozpoczętym sezonie odnotowano już 54.848 podejrzeń i zachorowań na grypę. Średnia dzienna zapadalność od 8 do 15 września 2018 r. wynosiła 17,8 na 100 tys. ludności. Czy sezon 2018/2019 przyniesie niechlubny rekord, skoro Polska znajduje się na przedostatnim miejscu pod względem odsetka wyszczepialności w Unii Europejskiej?
Według danych GUS, co czwarta dorosła osoba w Polsce ma problem z przeczytaniem gazety a wadę wzroku ma już ponad 50% dzisiejszej młodzieży. Oznacza to, że za chwilę będziemy musieli się zmierzyć z prawdziwą epidemią. Rocznie zaburzenia widzenia są przyczyną ok 2,5 tysiąca zwolnień zdrowotnych.
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu