Liczba wyników: 3784
Starsi mężczyźni, u których rozwinęła się depresja, cechują się wyższą przedwczesną śmiertelnością niż kobiety w tym samym wieku.
Fundacja Przestrzeń Kobiet organizuje Warsztaty Historii Kobiet, w których mają wziąć udział kobiety w wieku 60+ i poniżej 25 roku życia.
W górach Oregonu przez dwa tygodnie szukano 76-letniej kobiety. Uzbrojona w łuk seniorka wybrała się na polowanie z dwa lata młodszym mężem. W trakcie wyprawy odłączyła się, nie mogąc odnaleźć drogi powrotnej, pozostała górach, gdzie temperatura spada powyżej zera stopni.
Liczne dotychczas popularyzowane badania wskazywały, że drzemki mogą stanowić czynnik poprawiający stan naszego zdrowia. Do diametralnie odmiennych wniosków doszli badacze z California Pacific Medical Center Research Institute - ich badania pokazały, że sjesta praktykowana przez starsze kobiety o 44% podnosi ryzyko śmierci (bez względu na bezpośrednią przyczynę).
Migrenowe bóle głowy – choć bardzo uciążliwe – mogą jednak przynosić korzyści. Jak wynika z badań amarykańskich naukowców kobiety, które regularnie cierpią na migreny, są mniej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi - pisze „Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention”.
Dzisiejsze kobiety marzą o smukłej sylwetce, jędrnym ciele oraz napiętej, gładkiej skórze. Atrakcyjny wizerunek poprawia poczucie własnej wartości i dodaje pewności siebie. Młodzieńczy wygląd stał się również atutem w życiu zawodowym. Czy w osiągnięciu wymarzonego wyglądu może pomóc... mleko?
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Kobiety przechodzące menopauzę i stosujące hormonalną terapię zastępczą (HTZ) narażają się na wyższe ryzyko raka jajnika, mówią naukowcy z Oxford University.
Mimo upływu lat życia, mężczyźni zachowują wysokie zainteresowanie seksem i są aktywni dłużej niż kobiety. Takie wnioski płyną z badań uczonych z Uniwersytetu w Chicago.
Naukowcy odkryli, że mężczyźni i kobiety, które regularnie zażywali niskie dawki kwasu acetylosalicylowego, cechowali się istotnym spadkiem ryzyka rozwoju raka trzustki.