Liczba wyników: 12825
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Nowotwory są powszechną chorobą, stanowią drugą przyczynę śmierci na świecie, tuż po chorobach sercowo-naczyniowych. Narosło wokół nich też wiele mitów. Jedni uważają, że raka może wywołać stres, inni są przekonani, że alkohol nie ma nic wspólnego z jego rozwojem. Przekonania na ten temat ujawnia sondaż Roy Morgan International e Gallup International dla Międzynarodowej Unii Walki z Rakiem.
W Polsce „wiek” serca badanych osób jest średnio o sześć lat wyższy niż wiek metrykalny. Plasuje to nasz kraj w czołówce państw zmagających się z problemem chorób sercowych - wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Ciśnienie na życie”.
Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza), nazywana też Danshen, jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, często w połączeniu z innymi ziołami. Preparaty z jej zawartością są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości, zwłaszcza serca i naczyń krwionośnych, np. przy miażdżycy oraz zaburzeniach krzepnięcia krwi.
Z wewnętrznej kory tropikalnych winorośli znanych jako Koci Pazur (Vilcacora) przygotowywane są ekstrakty, herbata i kapsułki. Vilcacora została poddana rozmaitym badaniom laboratoryjnym, które wykazały jej skuteczność w łagodzeniu szeregu chorób.
Już od 28 kwietnia rusza akcja „Uwaga nerki!", podczas której media oraz lekarze rozdadzą dwa tysiące zaproszeń na bezpłatne badania nerek w Warszawie i Krakowie. Akcja potrwa do 20 maja. Jej celem jest zwrócenie uwagi na profilaktykę chorób nerek.
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu.
Ludzie z ciężkimi chorobami psychicznymi żyją znacznie krócej niż pozostali. Brytyjskie badania pokazują, że zmiany w trzech konkretnych obszarach mogą pomóc zmienić ten stan rzeczy.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.