Liczba wyników: 2384
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych (bo osłabia odporność).
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Kupujący często zmieniają zdanie przy dokonywaniu wyborów, które wiążą się ze sprzecznymi celami.
Satysfakcja z życia intymnego u kobiet wzrasta wraz z wiekiem. Większość pań biorących udział w badaniu deklarowała częste podniecenie i orgazm, które utrzymują się do późnego wieku, pomimo niższego pożądania seksualnego w starszych latach.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.
Kofeina zwiększa moc mięśni osób w starszym wieku. Może więc pomóc seniorom w zachowaniu siły, zmniejszając częstość upadków i urazów.
To już trzecia edycja ALERTU UDAROWEGO, stworzonego w ramach kampanii STOP UDAROM z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu. Kampania Stop Udarom - największa i najdłużej trwająca inicjatywa edukacyjna w Polsce dotycząca tematyki udaru mózgu - co roku wysyła mocne sygnały tego dnia, aby szczególnie przypomnieć o tej chorobie, jej objawach, konsekwencjach, a przede wszystkim o tym, że chorym można pomóc, jeśli szybko wezwiemy pomoc medyczną.