Liczba wyników: 1652
Popkulturowa Akademia Wszystkiego (dawniej Akademia Węży) po raz 7. przyznała nagrody dla filmowych potknięć w polskim kinie. Niemal wszystkie nagrody podczas tej edycji Węży zdobył "Botoks".
Dwóch na pięciu emerytów pomaga finansowo swoim bliskim. Ze względu na wyższe emerytury częściej swoimi pieniędzmi dzielą się mężczyźni. Średnia kwota miesięcznej, zazwyczaj bezzwrotnej pomocy, wynosi 430 zł – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor. Co piątemu emerytowi zdarzyło się też coś kupić rodzinie na raty, a trzech na stu seniorów pożycza pieniądze, aby dać je dzieciom lub wnukom.
Ciepłe kurtki, czapki, szaliki i rękawiczki udały się na zasłużony odpoczynek, a długo oczekiwana wiosna przyniosła ze sobą wzrost temperatur. Wraz z pojawieniem się intensywnych promieni słonecznych, powróci do nas również temat czerniaka, którego główną przyczyną jest zbyt długa ekspozycja naszego ciała na oddziaływanie promieniowania UV. W jaki sposób prowadzić skuteczną profilaktykę nowotworów skóry? Co powinno zwrócić naszą szczególną uwagę i dlaczego wiosna to najlepszy okres na wizytę u dermatologa?
Przeciętny polski konsument zjada pod różnymi postaciami około 160 sztuk jaj rocznie, podczas kiedy mieszkaniec krajów Europy Zachodniej powyżej 200, zaś na Ukrainie spożycie przekracza 300 sztuk rocznie.
Mózg przez wieki był niedoceniany, uważany za jeden z wielu organów w ludzkim ciele. Ustępował sercu, gdyż ono uważane było za centrum organizmu człowieka. Z czasem stał się naszym centrum zarządzania, a jednocześnie z największych zagadek ludzkości, które powoli rozwiązujemy. A wraz z rozwiązywaniem dowiadujemy się, że o nasz mózg możemy dbać.
Nikt z nas nie wyobraża sobie przetrwania zimy bez ogrzewania w domu. Kiedy na dworze panuje mróz marzymy o tym, żeby wrócić do ciepłego domu. Jeżeli nasz system ogrzewania działa na prąd, zauważamy znaczny wzrost rachunków w okresie zimowym. Co zrobić, by maksymalnie obniżyć rachunki? Czy ogrzewanie na prąd to rozsądne rozwiązanie?
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce - to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.