Liczba wyników: 478
Według badań, których wyniki opublikowało m. in. czasopismo „Archives of Neurology”, istnieje możliwość wczesnego wykrycia zagrożenia chorobą Alzheimera poprzez zbadanie ilości dwóch białek we krwi.
Jak pokazują przeprowadzone w Hiszpanii badania, śródziemnomorska dieta wzbogacona dodatkowo o orzechy lub oliwę z oliwek ma znacznie lepszy wpływ na serce, niż standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
Ekstrakt z owocu gardenii, od wieków używany w chińskiej medycynie naturalnej, może być skuteczny w walce z cukrzycą w jej początkowym stadium, odkryli bostońscy naukowcy z harwardzkiej Akademii Medycznej oraz Centrum Medycznego Beth Israel.
Zła dieta pozbawiona najbardziej wartościowych elementów odżywczych może wpływać na proces starzenia się. Najnowsze badania przeprowadzone na ptakach dowodzą, iż pokarm ubogi w przeciwutleniacze może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm.
AMD(age-related macular degeneration - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) to postępująca choroba oczu, która oddziaływuje na plamkę czyli obszar w oku odpoweidzialny za centralne widzenie. Jak dowodzą badania, wystarczy codzienna porcja odpowiednich witamin i minerałów by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.
Zmniejszenie poziomu insuliny może odpowiadać za rozwój choroby Alzheimera, jak pokazały eksperymentalne badania na zwierzętach. Ma bowiem wpływ na osłabienie układu kognitywnego organizmu oraz całkowity rozpad komórek i całkowite pogorszenie stanu mózgu – mówią badacze z Rhode Island Hospital i Brown Medical School. Wyniki badań opublikowano w bieżącym wydaniu „Journal of Alzheimer”.
Regularne picie zarówno zielonej jak i czarnej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.