Liczba wyników: 3639
Wraz ze starzeniem się spoleczeństw jaskra staje się coraz powszechniejszą przyczyną utraty wzroku. Z danych WHO wynika, że obecnie stanowi drugą najczęstszą przyczyną ślepnięcia na świecie, po zaćmie. Choroba jest jednak jeszcze większym wyzwaniem dla zdrowia, ponieważ następująca w jej wyniku utrata zdolności widzenia jest nieodwracalna. Zobacz, jakie daje objawy.
Cukrzyca insulinoniezależna typu 2 może dość długo rozwijać się w ukryciu, nie rozpoznana. Potęguje lub imituje wówczas inne choroby. Toteż blisko połowę przypadków rozpoznaje się wówczas, gdy choroba się nasili lub gdy rutynowo oznacza się stężenie glukozy we krwi z innych powodów.
W Polsce około 10 mln osób, w tym aż 7,5 mln kobiet cierpi z powodu żylaków. Choroba ma podłoże genetyczne, ale jej powstawaniu sprzyjają między innymi siedzący tryb życia, gorące kąpiele, sauna czy otyłość. Nieleczone żylaki często prowadzą do obrzęków, przewlekłego bólu, a nawet owrzodzenia kończyn dolnych i trudności z gojeniem ran.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Trądzik kojarzony jest z problemami wieku dojrzewania. Wówczas poziomy hormonów ulegają takim zmianom, że ma to wpływ na rozwój różnych wyprysków na twarzy. Choroba jednak wcale nie omija ludzi dojrzałych i krosty nierzadko pojawiają się u osób po czterdziestce, a nawet pięćdziesiątce. Sprawdź, jakie są przyczyny trądziku u dojrzałych.
Choroba zwyrodnieniowa stawów rozwija się z powodu osłabienia jakości i ilości chrząstki stawowej, która amortyzuje ruchy stawu. W efekcie dolegliwość ogranicza przesuwanie powierzchni stawowych, co skutkuje zmniejszeniem mobilności. Zwyrodnienie stawu biodrowego powoduje ból i znacznie zmniejsza możliwości poruszania się.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych chorób układu oddechowego. Według prognoz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2030 roku będzie ona trzecią przyczyną zgonów na świecie1. Tymczasem wiedza i świadomość tej choroby są wciąż niewystarczające zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Stres, choroba wieńcowa, nowotwory, niezdrowy tryb życia – to tylko niektóre czynniki, które odpowiadają za problemy z erekcją. Jednak przyczyną zaburzeń potencji mogą być także choroby zębów i przyzębia, o czym, jak pokazują badania przeprowadzone na potrzeby kampanii „Lekcja Stomatologii” nie wie, aż 80 procent pacjentów.