Liczba wyników: 4955
Na Uniwersytecie w Liège odkryto, że śpiące ciało reaguje na świat zewnętrzny, co wyjaśnia, w jaki sposób niektóre informacje z otoczenia mogą wpływać na jakość snu.
Wiadomo, że ruch jest dobry dla naszego ciała w miarę starzenia się. W jakim stopniu jednak aktywność fizyczna jest korzystna dla osób powyżej 60-go roku życia? Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo dostarcza odpowiedzi i nie jest to słynne 10 tysięcy kroków dziennie.
Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Oregon wykazało, że zarówno w krajach o niskim, jak i wysokim poziomie dochodów długotrwała ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia i zgonów z ich powodu.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.