Liczba wyników: 12249
Ludzie z ciężkimi chorobami psychicznymi żyją znacznie krócej niż pozostali. Brytyjskie badania pokazują, że zmiany w trzech konkretnych obszarach mogą pomóc zmienić ten stan rzeczy.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.
Piżmian właściwy to aromatyczna roślina z rodziny ślazowatych (Malvaceae), która naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej i na obszarach do północnej Australii oraz wysp Fidżi. W tradycyjnej indyjskiej medycynie jest wykorzystywana do leczenia ran, problemów z układem krążenia, czy kłopotów żołądkowych.
Osoby chore na cukrzycę, u których pojawia się migotanie przedsionków (nieprawidłowy rytm serca) są bardziej zagrożone innymi problemami zdrowotnymi związanymi z sercem, a nawet zgonem - pokazują wyniki nowych badań. Wyniki badań ADVANCE[2], prowadzonych przez międzynarodową grupę naukowców, zostały opublikowane w czasopiśmie European Heart Journal.
Aż 60 procent osób odczuwających zgagę cierpi na bezsenność. Budzenie w nocy z uczuciem palenia w przełyku, może wynikać ze złych przyzwyczajeń zdrowotnych lub być oznaką poważnej choroby przewodu pokarmowego.
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.
Rady dotyczące zdrowego żywienia, nowe mody dietetyczne, pokazy kulinarne, zaburzenia układu pokarmowego i choroby... apetyt na wiadomości związane z żywnością wydaje się być nienasycony. Obecnie dostępna jest nowa publikacja Komisji Europejskiej, która ma pomóc społeczeństwu lepiej zrozumieć, czym jest "żywność funkcjonalna" oraz dowiedzieć się więcej na temat unijnych inicjatyw naukowych w tej dziedzinie.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
3 października 2008r. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa „GIST – model nowoczesnego leczenia nowotworów” zorganizowana przez Klinikę Nowotworów Miękkich i Kości Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej - Curie w Warszawie. Poruszano na niej problemy dotyczące choroby nowotworowej atakującej tkanki miękkie przewodu pokarmowego określanej angielskim skrótem GIST.
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami