Liczba wyników: 4959
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Przypadłość ta dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Przyczyny jej występowania mogą być różnorodne, dość rzadko jednak stanowi objaw poważniejszego schorzenia. Najczęściej jest dolegliwością uciążliwą ze względu na kwestie estetyczne i dyskomfort. Terminy określające opisywany problem to hipertrichoza i hirsutyzm.
Na dużym stopniu ogólności astmę określić można jako stan chorobowy, w którym głównym objawem jest ostra duszność oraz świszczący oddech. Do najczęściej występujących rodzajów astmy należą: astma oskrzelowa i astma sercowa. Jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia, astma oskrzelowa jest chorobą cywilizacyjną. Szacuje się, że do 2025 roku będzie chorowało na nią 400 milionów ludzi. Alarmujący jest również fakt, że z powodu ostrego ataku astmy, bądź powikłań umiera rocznie 180 tysięcy pacjentów.
Pierwsze dni listopada to czas, kiedy wspominamy zmarłych – naszych najbliższych, ale także tych, których znaliśmy z ekranów telewizorów, okładek książek, desek teatrów… Wspomnijmy więc niektórych z tych, którzy odeszli w tym roku.
Jak informuje ABC News, zespół badawczy złożony z francuskich naukowców stworzył rewolucyjny artefakt – sztuczne serce, które funkcjonuje niemal zupełnie tak samo, jak prawdziwe.
Częste pobyty w szpitalu, brak perspektyw zawodowych, setki czy nawet tysiące złotych wydawanych miesięcznie na leczenie, ciągłe poczucie zagrożenia życia, depresja - tak niejednokrotnie wygląda życie osób chorych na ciężką astmę alergiczną. Dla wielu z nich nie ma nadziei na normalne życie. Dlaczego?
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe.
Popołudniami wiejski dom Jamie Lee Curtis znajdujący się na przedmieściach Los Angeles aż kipi od aktywności. Podczas gdy aktorka parzy w kuchni herbatę, jej 12-letni syn Thomas biega dokoła, a z pokoju na piętrze docierają dźwięki gitary elektrycznej, na której gra mąż aktorki Christopher Guest pomagając ich 21-letnie córce w przygotowaniu piosenki – prezentu dla mamy. Jednym słowem – żyje jej się nie najgorzej. Miłe popołudnia w rodzinnym gronie to spełnienie planów artystki. Choć trzeba przyznać, że różnie jej się układało, osiągnęła swój cel – chce być sobą i nikim innym.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Podczas odbywającej się w dniach 9 - 10 września Międzynarodowej Konferencji UTW „Uniwersytet Trzeciego Wieku sprzymierzeńcem integracji społecznej w Europie” konsultantka Uniwersytetu Jagiellońskiego i manager ds. zdrowia publicznego Bożena Halota przedstawiła zalety tzw. treningu wibracyjnego. Jest to nowatorska metoda treningowa, robiąca obecnie furorę na całym świecie, a polecana zwłaszcza osobom starszym.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią