Liczba wyników: 4835
Chociaż lato - a wraz z nim piękna pogoda – już się skończyło, nie musisz siedzieć w domu. Ubierz się ciepło i wyjdź na spacer, nie tylko dotlenisz organizm, ale odzyskasz energię i spalisz nadmiar spożytych kalorii.
Amerykańscy naukowcy opracowują terapię, w której komórki układu odpornościowego należące do jednej osoby można przeszczepić choremu i wspomóc w ten sposób walkę organizmu pacjenta z nowotworem.
Zwyrodnienia plamki żółtej(AMD) to choroba, której ciężka odmiana dotyka w Polsce rocznie 20 tys. osób. Prowadzi ona do tak znacznego pogorszenia wzroku, iż chorzy potrzebują pomocy przy wykonywaniu najprostszych czynności.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.
Nie każdy może intensywnie ćwiczyć, ale niemal każdy może spacerować i maszerować. Dla takich osób fundacja „Aktywni” wspólnie z producentem leku ziołowego Venoforton proponują „Krok do zdrowia” - ogólnopolski marsz Nordic Walking. Marsz odbędzie się 13 października, jednocześnie w 10 miastach Polski. Marsz poprowadzą instruktorzy fundacji „Aktywni”. Udział w akcji jest bezpłatny.
1 października obchodzono Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta bezmięsna ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników, a niektórzy uważają, że jest wręcz wymarzona dla osób w podeszłym wieku. Czy rzeczywiście?
Ogólnopolska akcja „Uwolnij się od toksyn” ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Skutki skumulowania w organizmie toksyn nie są od razu widoczne.
Podczas Międzynarodowego Dnia Osób Starszych - 1 października - w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych zostanie zorganizowany Dzień Seniora. Osoby starsze będą mogły skorzystać w tym dniu z porad specjalistów ZUS, uczestniczyć w forum ekspertów, jak również otrzymać specjalnie przygotowane materiały informacyjne.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.