Liczba wyników: 6741
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
W poszukiwaniu szczęścia Polacy zwracają się ku rodzinie. Mniejsze (choć też spore) znaczenie ma dla nich wiara i praca zawodowa - wynika z najnowszego globalnego sondażu przeprowadzonego przez „Reader’s Digest”. W badaniu zapytano czytelników z różnych krajów, co jest najważniejszym czynnikiem zapewniającym szczęście: więzi międzyludzkie, rodzina, wiara czy praca.
W Polsce wciąż panuje przekonanie, że najlepszą opiekę przewlekle chory otrzyma w domu. Tymczasem opiekunowie takich osób coraz częściej zapadają na depresję.
Zielone przestrzenie poprawiają nastrój do tego stopnia, że są pomocne także u pacjentów z demencją.
Problemy ze zdrowiem jamy ustnej znacznie częściej dotykają kobiet niż mężczyzn. Okazuje się, że odpowiedzialny za tę sytuację jest poziom hormonów w organizmie płci pięknej. Zmiany hormonalne sprawiają, że wzrasta liczba bakterii w ustach i zwiększa się podatność tkanek na choroby.
Kobiety po menopauzie, które regularnie zażywają naproksen, odznaczają się wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i śmierci, mówią naukowcy z University of Florida.
Dzięki łączeniu fachowej wiedzy z wielu dziedzin, Instytut Złożonych Systemów Molekularnych Uniwersytetu Technicznego w Eindhoven jest na progu przełomu, który może mieć istotne implikacje dla przemysłu farmaceutycznego.
Do zaskakujących wniosków doszli badacze z Mayo Clinic w Scottsdale w Arizonie: wdowieństwo może być związane z opóźnieniem rozwoju demencji.
Poświęcenie już jednej godziny tygodniowo na ćwiczenia może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera o prawie połowę, pisze Daily Telegraph.
Kawa zwykle kojarzy nam się z aromatycznym napojem, który co rano „stawia nas na nogi", a nawet - w świetle wielu ostatnich badań - jest środkiem prozdrowotnym (obniża ryzyko rozmaitych dolegliwości). Okazuje się jednak, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.