Liczba wyników: 4909
Alzheimer to jedna z bardziej uciążliwych chorób rozwijających się wraz z wiekiem. Postępująca demencja utrudnia życie nie tylko choremu ale i jego rodzinie.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Aż 75% Polaków odczuwa ból, który uniemożliwia im normalne funkcjonowanie i wykonywanie codziennych obowiązków – wynika z badań przeprowadzonych w ramach inauguracji Ogólnopolskiego programu skutecznej kontroli bólu – „Ulga w bólu”.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Polacy poświęcają średnio kilka sekund na wybór produktu spożywczego, nie przywiązują wagi do składu tego, co zakupują. Efekt jest taki, że większość z nas nie odżywia się najlepiej, dlatego m. in. powstał międzynarodowy program „Choices”, a jego ramach polska akcja „Wiem, co wybieram”.
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
61- letni Ron Wood, gitarzysta the Rolling Stones romansuje z młodszą o – bagatela – 43 lata dziewczyną, informuje Daily Telegraph.
Chociaż lekarze i dietetyce podkreślają znaczenie ryb w codziennej diecie, Polacy nad jedzą ich za mało.
Jako często przypominają specjaliści lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Tą zasadę potwierdzają brytyjscy naukowcy.
Lato to znakomita okazja do wzbogacenia swojej diety o owoce, ze statystyk wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie około 50 kg owoców. To za mało o przynajmniej 10 kg – komentują specjaliści.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią