Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania niski poziom kreatyniny

Liczba wyników: 5545

  • Polacy uważają, że warto studiować [©  Jim Barber - Fotolia.com]

    Polacy uważają, że warto studiować

    2011-07-08

    Prawie połowa Polaków uważa, że wyższe wykształcenie pozwala znaleźć dobrą pracę, ale niczego nie gwarantuje. Jak pokazują najnowsze badania wrocławskiej firmy MANDS, większość chciałaby studiować za darmo.

    Tagi: studiaedukacjaszkolnictwo wyższe

  • Cała prawda o przyczynie nadwagi [© Dragomir Uzunov - Fotolia.com]

    Cała prawda o przyczynie nadwagi

    2011-07-07

    Odnosisz wrażenie, że próbowałeś już wszystkiego - diety cud, głodówki i superspalaczy tłuszczu - ale efektu nie widać? Zastanawiasz się jak sobie poradzić z nadmiarem kilogramów? Odpowiedź brzmi: należy zwalczyć przyczynę nadwagi, czyli pobudzić przemianę materii! Nie warto odchudzać się za pomocą preparatów przeczyszczających lub „spalaczy" tłuszczu - sięgając po nie, działasz jedynie na objawy nadwagi, a tymczasem należy zwalczać przyczynę problemu, czyli zbyt wolną przemianę materii.

    Tagi: przemiana materiidietabłonnikinulinanadwaga

  • Prosty klucz do udanego związku [© absolut - Fotolia.com]

    Prosty klucz do udanego związku

    2011-07-07

    Przytulanie się i pieszczoty pomagają zwiększyć satysfakcję w wieloletnim związku, wynika z badań z udziałem par w dojrzałym wieku.

    Tagi: związekpartnerstwomałżeństwo

  • Naukowcy opracowują badanie krwi do wykrywania niedoboru witaminy D [© Pankraz - Fotolia.com]

    Naukowcy opracowują badanie krwi do wykrywania niedoboru witaminy D

    2011-07-06

    Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.

    Tagi: Witamina Dniedobór witaminy Dsłońcełosośmakrelasardynkijajkocukrzycaosteoporoza

  • Błonnik rozpuszczalny pomoże pozbyć się tłuszczu [© Tobif82 - Fotolia.com]

    Błonnik rozpuszczalny pomoże pozbyć się tłuszczu

    2011-07-06

    Widoczna „tu i ówdzie” tkanka tłuszczowa przeszkadza jej właścicielom najbardziej, ale to „ukryty” w ciele tłuszcz stanowi większe zagrożenie. Trzewna tkanka tłuszczowa otacza ważne organy i chroni je. Jednakże, jeśli ma się jej zbyt wiele, może powodować poważne problemy zdrowotne.

    Tagi: błonniknadwagaotyłośćwarzywaowoceowies

  • Polska jak USA: jesteśmy za karą śmierci [© Alexey Klementiev - Fotolia.com]

    Polska jak USA: jesteśmy za karą śmierci

    2011-07-03

    Od dwudziestu trzech lat nie wykonuje się w Polsce kary śmierci, a od września 1998 roku jej orzekanie nie jest formalnie możliwe ze względu na zmiany w ustawodawstwie, które nie uwzględnia takiego rozwiązania. Niemniej większość Polaków (61%) opowiada się za możliwością stosowania kary śmierci za najcięższe przestępstwa, a jedna trzecia (34%) wyraża sprzeciw - wynika z sondażu zrealizowanego przez CBOS. W Polsce proporcje zwolenników i przeciwników kary śmierci są bardzo zbliżone do rejestrowanych w społeczeństwie amerykańskim.

    Tagi: kara śmierciwyrokkaraprzestępstwo

  • Śródziemnomorska dieta zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera [© Marco Mayer - Fotolia.com]

    Śródziemnomorska dieta zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera

    2011-07-02

    Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.

    Tagi: Alzheimerchoroba Alzheimerademencjadietadieta śródziemnomorskaoliwa z oliwekantyoksydantyczerwone winomiażdżycakwasy tłuszczoweomega-3nowotwór

  • Cztery zmiany ciśnienia krwi w ciągu życia [© nyul - Fotolia.com]

    Cztery zmiany ciśnienia krwi w ciągu życia

    2011-07-01

    Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Jednostkę Rady Badań Naukowych ds. Zdrowia przez Całe Życie i Starzenia się University College w Londynie sugerują, że na czterech etapach życia człowieka następują zmiany w ciśnieniu krwi.

    Tagi: ciśnienie krwinadciśnieniemenopauzadietastarzenie się

  • Dlaczego Polacy piją za mało? [© Carsten Meyer - Fotolia.com]

    Dlaczego Polacy piją za mało?

    2011-06-30

    Podczas wakacji łatwiej nam dbać o regularne spożywanie płynów, a tym samym o prawidłowe nawodnienie organizmu. Niestety, często po powrocie z urlopu i rozpoczęciu codziennych intensywnych zajęć zapominamy o regularnym piciu napojów. Jak wynika z badań MillwardBrown przeprowadzonych na zlecenie firmy Coca-Cola, tylko 36% Polaków docenia wagę problemu i wie, ile płynów dziennie należy wypijać. Niewielu z nas jest świadomych, że nawet lekkie odwodnienie (ok. 1% masy ciała) może negatywnie wpływać na nasze zdolności psychomotoryczne - obniżać samopoczucie, powodować bóle głowy, zmęczenie, a także pogorszenie koncentracji i pamięci.

    Tagi: wodanawadnianienapojeodwodnienie

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności