Liczba wyników: 6914
Dla wielu z nas Nowy Rok to nowy początek. Okazja do podsumowania dotychczasowych osiągnięć i porażek oraz czas snucia planów na przyszłość. Aby swoje zamierzenia lepiej sprecyzować, przyzwyczailiśmy się do podejmowania noworocznych postanowień. Dzięki nim ukierunkowujemy swoją aktywność, a konsekwentne działania zwiększają szanse na powodzenie. Co jednak zrobić, by dążenie do realizacji postanowień nie utknęło w martwym punkcie już drugiego stycznia?
Przytulia należy do rodziny Rubiaceae (marzanowatych), która zawiera do 3000 gatunków - wiele z nich wykazuje właściwości lecznicze.
Opieka paliatywna poprawia jakość życia seniorów wymagających opieki długoterminowej, wynika z nowego badania.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Upadki osób starszych są prawdziwą plagą. Nawet pozornie niegroźne, mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do śmierci. Według najnowszych badań przeprowadzonych w uczonych z Ośrodka Badań nad Starzeniem się Instytutu Geriatrii Uniwersytetu Sherbrooke, praktykowanie Tai Chi może zmniejszyć ryzyko upadku o prawie jedną trzecią.
Nowe badania sugerują, że osoby aktywne fizycznie mogą żyć kilka lat dłużej niż osoby nieaktywne.
W historii wyznaczano już wiele końców świata. Jedne daty napawały prawdziwym przestrachem, inne wywoływały uśmiech - wszystko zależało od momentu dziejowego i liczby autorytetów wspierających złowróżbne prognozy. Tym razem ostatnim dniem losów globu ma być 21 grudnia 2012 roku.
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Pacjentki w wieku pomenopauzalnym, które chorowały na raka piersi, są bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę i powinny być częściej badane pod tym kątem.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu