Liczba wyników: 6210
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Właśnie rozpoczęła się realizacja nowego i innowacyjnego projektu, finansowanego ze środków unijnych, dążącego do opracowania i przetestowania nowych produktów żywnościowych, które szybciej zapewnią poczucie sytości. Bardziej syta żywność może pomóc w poskromieniu apetytu, kontrolowaniu wagi i zwalczaniu otyłości, a projekt SATIN (Innowacja w sytości) ma zgromadzić ekspertów z sektora akademickiego i przemysłowego specjalizujących się w pobieraniu energii i kontrolowaniu wagi.
Dwa miesiące zaciętej rywalizacji. Kilkadziesiąt książek. Kilkanaście wydawnictw. Kilkadziesiąt tysięcy głosów Internautów. Właśnie wybrano tytuły nagrodzone i wyróżnione w konkursie i plebiscycie „Najlepsza książka na wiosnę".
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Podczas wspólnej konferencji prasowej premier Donald Tusk i wicepremier Waldemar Pawlak przedstawili rezultaty konsultacji emerytalnych miedzy partiami koalicyjnymi. Osiągnięte porozumienie zakłada zrównanie wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn oraz ustalenie go na poziomie 67 lat.
Najbardziej aktywnych konsumentów, tzw. prosumentów charakteryzuje przekonanie, iż wiele aspektów zdrowia jest uzależnionych od naszego stylu życia, a także troska o zdrowie wynikająca z poczucia odpowiedzialności względem rodziny i społeczeństwa. Sporo z nas uważa, że może mieć kontrolę nad różnymi zaburzeniami zdrowia, jednak poczucie to zależy od rodzaju i specyfiki konkretnej choroby - wynika z raportu „Ja i moje ciało. Zdrowie i dobre samopoczucie w dzisiejszych czasach".
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Dziś w Teatrze Dramatycznym w Warszawie odbędzie się Jubileuszowy X Finał Kampanii społecznej Cała Polska czyta dzieciom. Jubileuszowe obchody trwają od czerwca ubiegłego roku.
Spadek to nie zawsze dobra które spadkobiercy mogą otrzymać po śmierci bliskiej osoby. Po zmarłym możemy otrzymać nie tylko majątek, ale także długi, które uczynią bilans mocno ujemnym. Co zrobić w takiej sytuacji, aby godząc się na otrzymanie spadku, nie wyjść na tym na tym jak przysłowiowy Zabłocki na mydle? – radzi ekspert Związku Firm Doradztwa Finansowego.
Europejscy parlamentarzyści podtrzymali plany stworzenia listy zabronionych haseł reklamowych związanych ze zdrowiem, które nie są dostatecznie uzasadnione naukowo.
Stanie nie jest zdrowsze niż siedzenie – jak zmniejszyć ryzyko chorób serca