Liczba wyników: 5597
Młodzieńczo wyglądająca aktorka promuje krem, który według producentów skrywa tajemnicę wiecznego piękna; ten schemat reklamowy jest tak wyeksploatowany, że prawie go nie zauważamy, podchodząc do ogromnej oferty kremów i maści z rosnącą rezerwą.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Wywołane paleniem uszkodzenia tętnic są poważniejsze u kobiet niż u mężczyzn. Stopień narażenia na dym tytoniowy w ciągu życia człowieka jest skorelowany z grubością ścian tętnic szyjnych zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, z tym że w przypadku kobiet skutki tego zjawiska mają dwojaki charakter.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Choroba Alzheimera to przewlekła, postępująca i degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, stanowiąca najczęstszą przyczynę występowania otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Eksperci szacują, iż w Polsce cierpi na nią 250 tysięcy osób, a 150 tysięcy jest niezdiagnozowanych. Według specjalistów problemu nie można już ignorować - konieczne jest opracowanie Narodowego Planu Alzheimerowskiego.
16 września w Sharm el Sheikh odbyło się wręczenie laureatom Afryki i obszaru Oceanu Indyjskiego statuetek World Travel Awards, porównywanych do Oskarów branży turystycznej. Wśród laureatów nagrody są m.in. Piramidy w Gizie, które w kategorii o największą afrykańską atrakcję turystyczną pokonały Wodospady Wiktorii, Park Narodowy Serengeti oraz Kilimandżaro.
Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.
Chrupiące i aromatyczne dania z patelni kuszą smakiem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. Jednak bardzo ważne dla naszego zdrowia jest by smażone potrawy były przygotowywane we właściwy sposób i na odpowiednim tłuszczu.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Nie wiemy, że chorujemy. Ludzie starsi akceptują objawy chorób, nazywając je objawami starości. Co więcej, robią to wszyscy – członkowie rodziny, lekarze, urzędnicy, a polityka społeczna czy zdrowotna skierowana do osób starszych nie funkcjonuje – to pierwsze doniesienia z największego w Polsce wieloośrodkowego i wielotematycznego badania populacji osób starszych PolSenior, które objęło 5695 osób.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu