Liczba wyników: 3020
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Firma Boehringer Ingelheim ogłosiła złożenie do Europejskiej Agencji ds. Leków (EMA) wniosku o pozwolenie na dopuszczenie do obrotu afatynibu, pierwszego nieodwracalnego blokera receptorów z rodziny ErbB, do leczenia chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z obecnością mutacji w genie EGFR (ErbB1). Afatynib wykazywał niespotykaną dotychczas skuteczność w porównaniu z chemioterapią w badaniu rejestracyjnym III fazy LUX-Lung 3, którego wyniki stanowią główną podstawę wniosku rejestracyjnego.
Jeszcze 20 lat temu sytuacja kobiet z rakiem piersi wyglądała zupełnie inaczej niż obecnie. Wiedza o tym nowotworze była znikoma i ograniczała się do przekonania, że diagnoza oznacza wyrok. Dziś jest inaczej – wzrosła świadomość kobiet, przeżywalność – rak piersi nie jest już chorobą śmiertelną, ale przewlekłą. O tym, co się zmieniło przez te lata, co jest jeszcze do zrobienia w obszarze raka piersi oraz o tym, jak wygląda dostęp do nowoczesnego leczenia opowiada Elżbieta Kozik, prezes Stowarzyszenia Polskie Amazonki Ruch Społeczny.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Lamiwudyna, lek stosowany w terapii HIV, zatrzymał rozwój choroby u 25 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego z przerzutami.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Z amerykańsko-włoskich badań wynika, że promieniowanie o częstotliwości radiowej emitowane przez wzmacniacze sygnału w telefonii komórkowej mogą być rakotwórcze.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami