Liczba wyników: 1463
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Osoby otyłe od dzieciństwa do wieku średniego są ponad dwukrotnie bardziej narażone na trudności z codziennymi aktywnościami, takimi jak wstawanie, wchodzenie po schodach i noszenie zakupów, i to już przed ukończeniem 50 roku życia.
Jeśli chodzi o opis osobowości, tzw. „Wielka Piątka" obejmuje: ekstrawersję, ugodowość, sumienność, stabilność emocjonalna i otwartość na doświadczenie. Każde z tych szerokich określeń można podzielić na mniejsze, ale ogólnie rzecz biorąc, taksonomia ta wydaje się uwzględniać większość aspektów składających się na osobowość. Okazuje się, że niektóre z cech pomagają żyć w zdrowiu, podczas gdy inne wręcz odwrotnie.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Aktywność fizyczna dobrze wpływa na mózg, m. in. wspiera jego zdolność do zmian i adaptacji.
Wystarczy kilka zmian w stylu życia, by zapobiec wielu przypadkom raka, mówią medycy z Harvard Medical School.
Im dłużej twoja waga wskazuje na otyłość, tym wyższe masz ryzyko wszystkich czynników choroby kardiometabolicznej, mówią medycy z Loughborough University w Wielkiej Brytanii.
Objawy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) mogą się pogorszyć u pacjentów, którzy jednocześnie doświadczają depresji.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami