Liczba wyników: 940
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Uderzenia gorąca, bezsenność, wahania nastrojów, a czasem nawet osteoporoza, choroby serca czy nowotwór. Sprawcą takiego zamieszania w organizmie kobiety może być menopauza, a właściwie towarzyszące jej zmiany hormonalne w postaci spadku poziomu estrogenów. Jak złagodzić negatywne skutki tych procesów? Radzimy sięgnąć po len i zawarte w nim lignany lniane.
Zabiegi medycyny estetycznej stają się powoli częścią naszej codzienności. Nieważne czy już z nich korzystasz czy dopiero zamierzasz odwiedzić gabinet – w obu przypadkach powinnaś wiedzieć, jak ważna jest odpowiednia pielęgnacja po zabiegu.
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
Jeszcze do niedawna główną przyczynę miażdżycy upatrywano w wysokim poziomie cholesterolu. Tymczasem okazuje się, że istnieje jeszcze inna substancja, która podobnie jak cholesterol powoduje, że w naszych żyłach powstaje blaszka miażdżycowa. Mowa tu o homocysteinie - aminokwasie, którego zbyt wysoki poziom w organizmie wywołuje m.in. mutacja genu MTHFR.
Zwykłe kosmetyki pielęgnacyjne to za mało w walce z problemami skóry. W takich przypadkach niezbędne są preparaty z dodatkiem odpowiednich składników. Gotowe kremy na bazie receptur aptecznych z mocznikiem, cholesterolem czy tormentiolem można kupić w aptece bez recepty. Jak działają na zmiany skórne?
Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór lokalnych, sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5% respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7% badanych.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Wraz z wiekiem zmienia się ilość i jakość chrząstki stawowej, co może prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów. Powoduje ona ból i sztywność stawu, a następnie zniekształcenie jego kształtu i ograniczenie ruchomości. Na zdjęciach radiologicznych, zmiany zwyrodnieniowe, stwierdzić można u ok. 60% osób po 60. roku życia.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.