Liczba wyników: 11969
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Uważasz, iż nie jesteś dość dobry/a, by utrzymać stanowisko, zdobyć wymarzoną pracę? Cóż, być może masz rację... ale z większym prawdopodobieństwem po prostu nie doceniasz siebie i fiksujesz się na punkcie zaniżonej samooceny. W każdym razie - jeśli sądzisz, że nie masz dostatecznych umiejętności, by czemuś podołać, postaraj się jednocześnie pamiętać o tych siedmiu poniższych sprawach.
Warto się starzeć. Przynajmniej biorąc pod uwagę szanse na psychiczny dobrostan - szczęście osiąga się w dojrzałym i starszym wieku.
W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy problemy z układem pokarmowym. Stres, ciągły pośpiech czy nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz brak czasu na zjedzenie posiłków negatywnie wpływają na nasz układ pokarmowy, często powodując nieprzyjemne dolegliwości czy zaczątek do jednostek chorobowych.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
To, na ile lat wyglądasz, zależy od poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że większa ilość glukozy we krwi może postarzać.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
Przy przyjmowaniu leków przeciwpsychotycznych, które blokują receptory dopaminy w mózgu, warto stosować także medykamenty, które powstrzymują te pierwsze przed blokowaniem takich receptorów w trzustce. To pomoże ograniczyć metaboliczne skutki uboczne, w tym zaburzoną kontrolę poziomu cukru we krwi lub dysglikemię.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.