Liczba wyników: 1418
Zaćma, nazywana także kataraktą, to choroba wzroku, powodująca zmętnienie soczewki. Jej skutkiem są zaburzenia w ostrości widzenia, mogące prowadzić nawet do całkowitej ślepoty.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Odkryto związek między piciem alkoholu i znacznie wyższym ryzykiem kilku rodzajów raka, w tym raka piersi, okrężnicy i jamy ustnej. Zwiększone zagrożenie było widoczne nawet wśród osób pijących niewielkie dawki alkoholu (do dwóch drinków dziennie). Co istotne, odpowiadać za ponad 100 tysięcy przypadków nowotworów w ubiegłym roku na całym świecie.
Farby do włosów stały się bardzo popularne - czy to ze względu na chęć zmiany wyglądu, czy też ukrycie siwizny. Jednak niektóre metody koloryzacji obejmują barwniki, które mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska. Teraz uczeni proponują alternatywę - opracowali naturalną, nietoksyczną farbę do włosów pozyskiwaną ze skórek czarnej porzeczki, która jest tak trwała jak konwencjonalne produkty i zdolna do utrzymania barwy włosów, pomimo wielokrotnego mycia głowy.
Wystarczy kilka zmian w stylu życia, by zapobiec wielu przypadkom raka, mówią medycy z Harvard Medical School.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Picie mleka wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka piersi u kobiet - wynika z nowego badania przeprowadzonego na Loma Linda University Health.
Wsparcie innych ma przeciwbólowe działanie, nawet bez kontaktu fizycznego czy rozmowy, mówią eksperci z Uniwersytetu Wysp Balearów.
Wraca moda na naturalny wygląd? Wiele kobiet decyduje się nie farbować naturalnych siwych włosów, aby czuć się autentycznie.
Umiarkowane ilości alkoholu - czyli dziennie nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn - wiążą się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia w porównaniu do całkowitej abstynencji lub nadmiaru napojów wyskokowych.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.